środa, 22 stycznia 2025

Chleb tostowy uDany na zaczynie poolish


Chleb bardzo udany:) Polecam go domowym piekarzom.
Ciasto potrzebuje czasu aby fermentować odpowiednio długo z małą ilością drożdży. Chleby drożdżowe przygotowane na zaczynie różnią się smakiem i aromatem od tych pieczonych tradycyjnie.
Jakie są rodzaje zaczynów?
  • biga, 
  • pate fermente,
  • poolish inaczej podmłoda
Poolish to mieszanka równych proporcji wody i mąki z odrobiną drożdży, pozostawiona w temperaturze pokojowej od 6 do 16 godzin. Im mniej drożdży tym dłuższy czas fermentacji.

Na tym zaczynie zwanym również podmłodą  można piec chleby, bułki czy pizzę.
Jeśli raz upieczecie chleb czy bułki na zaczynie, będziecie do takiego wypieku wracać mimo, że na gotowy wypiek trzeba poczekać. Pracy przy takim wypieku niewiele, tylko czekanie na ten cudowny charakterystyczny aromat.


Chleb tostowy uDany  na zaczynie  poolish

Zaczyn poolish  

  • 150g mąki orkiszowej typ750,
  • 150g ciepłej wody z mlekiem,
  • 0,5g drożdży świeżych.

Mieszamy składniki i pozostawiamy przykryte w temp. Pokojowej na 12 godzin

Ciasto właściwe

  • 300g, cały poolish,
  • 500g mąki orkiszowej typ 750,
  • 1 jajko,
  • 400g mleka,
  • 6g drożdży świeżych,
  • 1/2 łyżeczki cukru,
  • 13g soli,
  • 50g topionego masła

  1. Do miski z zaczynem dodajemy mąkę i 300g mleka, Mieszamy do połączenia i pozostawiamy na 30 minut aby ciasto odpoczęło. Ciasto wchłonie mleko i ułatwi dalsze wyrabianie.
  2. Po 30 minutach dodajemy rozczyn z drożdży x), sól, jajko i wyrabiamy ciasto aby było elastyczne. Na koniec dodajemy roztopione masło i ponownie wyrabiamy. W sumie ciasto powinno być wyrabiane około 15 minut. Mam oczywiście  na myśli wyrabianie ręczne.
  3. Ciasto wkładamy do miski, przykrywamy i pozostawiamy do fermentacji na 1,5 godziny.
  4. Po tym czasie formujemy ciasto w bochenek i wkładamy do foremki o rozmiarach 36x11 i pozostawiamy do ostatecznego wyrośnięcia na około 1 godzinę. Ja podzieliłam ciasto na 5 części i uformowałam w kule. Można też delikatnie ciasto rozklepać i zwinąć jak roladę. 
  5. Pieczenie, temperatura 180-190st.40-45 minut

Rozczyn drożdżowy po wymieszaniu zostawiamy na 15 minut.

x)     

  • 6g drożdży świeżych,
  • 1/2 łyżeczki cukru,
  • 100g mleka.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

i poczekaj na jego moderację

Print