Czas na zmiany! Kolejny chleb upieczony na zakwasie, który nie przebywał w lodówce. Tak już u mnie zostanie. Moja babcia a potem mama nigdy nie trzymały zakwasu w lodówce. Wracam do tradycji.
piątek, 30 grudnia 2022
Świąteczny chleb pszenno-żytni z jabłkiem
Etykiety:
fazy prowadzenia ciasta,
mąka,
prowadzenie ciasta,
starter,
woda,
zaczyn,
zakwas,
zakwas suszony
Lokalizacja: Polska
Warszawa, Polska
środa, 21 grudnia 2022
Świąteczne ciasteczka z masą makową
Ciastka bez zbędnie upiększających dodatków. Można je tak podać lub udekorować w/g własnego pomysłu, albo po prostu oblać gorzką czekoladą czy posypać cukrem pudrem.
niedziela, 18 grudnia 2022
Wigilijny Quiche
Quiche jest zawsze przyrządzany z nadzieniem wytrawnym i tym właśnie różni się od tarty, która może być też w wersji na słodko.
środa, 14 grudnia 2022
Chleb żytni na zakwasie z mąką żytnią zaparzaną Jeffreya Hamelmana
Przepis zgodny z podanymi składnikami przez autora, dlatego niech Was nie zdziwią ilości składników, które są dokładne co do grama. Zaokrąglenie ich nie będzie miało aż tak dużego znaczenia w ostatecznym wypieku.
wtorek, 6 grudnia 2022
Pstrąg w zalewie octowej z gałązkami jodły i owocami jałowca
Czas, jaki został do Wigilii, to w sam raz, aby ryba w zalewie nabrała smaku. Jeśli lubicie tak przyrządzoną rybę to polecam zrobić już teraz.
czwartek, 1 grudnia 2022
Subskrybuj:
Posty (Atom)