Porady- pieczenie chleba

poniedziałek, 22 września 2025

Keczup z owoców głogu i miód


W ubiegłym roku z owoców głogu robiłam dżem i nalewkę.  Robiłam również ocet, którego nie ma na blogu, ale robi się go podobnie jak ocet z jabłek czy innych owoców. 

wtorek, 9 września 2025

Ocet z rajskich jabłek

Rajskie jabłka, których jest kilkaset odmian cieszą nasze oczy. Są prześliczne i ozdabiają parki, ogrody i przydomowe ogródki. Niektóre odmiany rajskich wiszą na drzewach w zimowe dni. Są odporne na mróz a nawet zanieczyszczenia powietrza.
Może nie wszyscy wiedzą,

środa, 13 sierpnia 2025

Malinowa skórka z arbuza

Znakomita w smaku o  pięknym kolorze, będzie się świetnie prezentować jako dodatek do ciast czy deserów. Zastąpi nam albo uzupełni skórkę z pomarańczy, którą robimy w podobny sposób.
Zerknęłam do książki  Lucyny Ćwierczakiewiczowej.

niedziela, 3 sierpnia 2025

Suszona skórka z pomidorów

Nie wyrzucajmy skórek z pomidorów. Najwięcej składników odżywczych jest właśnie w skórce. Skórka to przede wszystkim błonnik, likopen i witamina C, które są korzystne dla zdrowia.

sobota, 19 lipca 2025

Mąka bezglutenowa z owoców lipy

Pięknie wygląda drzewo lipy w okresie kwitnienia, można na nim dostrzec  pszczoły i usłyszeć  ich brzęczenie  oraz poczuć piękny zapach kwiatów.

środa, 9 lipca 2025

Knedle serowe z czarnuszką i truskawkami

Twaróg alternatywą dla ziemniaków. Zdecydowanie jest lepszy niż młode ziemniaki, które nie za bardzo nadają się na knedle czy kopytka.

piątek, 27 czerwca 2025

Syrop z kwiatów lipy

Tak przygotowany syrop pozwoli nam uaktywnić substancje śluzowe, które znajdują się szczególnie w kwiatach lipy. 

środa, 18 czerwca 2025

KIszone liście chrzanu

 Korzeń chrzanu jak i liście są bardzo wartościowe. Liście chrzanu o których dzisiaj jest ten wpis są bogate w różne składniki odżywcze.
Zawierają witaminę C, witaminy z grupy B, miedź, potas, wapń i żelazo.

niedziela, 8 czerwca 2025

Deser Truskawkowy

Nie musimy włączać piekarnika. Deser wyjęty prosto z lodówki smakuje wyśmienicie. Mało składników i pracy niewiele,

piątek, 25 kwietnia 2025

Bułki z przedziałkiem na podmłodzie z kurkumą, pokrzywą i czarnuszką

 
Wiosna jest to czas  na urozmaicenie domowego pieczywa. Możemy dodawać do ciasta różne rośliny: pokrzywę,

środa, 9 kwietnia 2025

Chleb orkiszowy na zakwasie z pokrzywą

 
Wyjątkowy chleb, prosty w przygotowaniu,. Prawie 100% orkiszowy jest w nim tylko 1 łyżka zakwasu  z mąki żytniej.
Można go piec w foremce lub bez. Pokrzywa sprawia, że zachowuje długo świeżość.

poniedziałek, 31 marca 2025

Cukier z kwiatów fiołka wonnego i forsycji


Przepiekane kolory cukrów kwiatowych.  Kwiaty fiołków i forsycji są jadalne na surowo.
Pomijam walory zdrowotne tych roślin bo kwiaty zamknięte w cukrze będą służyły do dekoracji ciast, tortów,  deserów czy napoi np. przyozdabiając brzeg szklanki.

wtorek, 25 marca 2025

Wiosenne ptysie z herbatą matcha

Ptysie z kremem karpatkowym, który mi najlepiej smakuje pomimo, że nie jest taki efektowny jak np. z serkiem mascarpone i bitą śmietaną. Z tej ilości ciasta wyszło mi 28 ptysi.

wtorek, 11 marca 2025

Chleb orkiszowy na zakwasie z dynią


Chleb mało wymagający. Wystarczy mieć dobry, aktywny zakwas i czas, który jest wymagany do chlebów na zakwasie.
Ciasto o dość dużej hydracji.

poniedziałek, 24 lutego 2025

Sernik z kakaową kruszonką i mandarynkami

Świetny sernik, po upieczeniu nie opada jest prosty jak przysłowiowy stół. Myślę, że to za sprawą niskiej temperatury pieczenia.

wtorek, 4 lutego 2025

Rosół i pasztet z gęsi

Wykorzystałam do pasztetu zamrożone wcześniej części z 2 gęsi owsianych. Najpierw dzień wcześniej ugotowałam na nich rosół. Odstawiłam go do lodówki aby następnego dnia zdjąć z niego tłuszcz do pasztetu.

środa, 22 stycznia 2025

Chleb tostowy uDany na zaczynie poolish


Chleb bardzo udany:) Polecam go domowym piekarzom.
Ciasto potrzebuje czasu aby fermentować odpowiednio długo z małą ilością drożdży.

czwartek, 9 stycznia 2025

Masło klarowane czy masło ghee

 Na wielu stronach i portalach masło klarowane jest nazywane również masłem ghee 
Okazuje się, że między masłem klarowanym a masłem ghee jest jednak pewna  różnica. Masło klarowane to powolne podgrzewanie masła po