poniedziałek, 18 stycznia 2021

Pieczeń rzymska pieczona w liściach kapusty z kaszą jaglaną i serem mozzarella


Nie smarujemy foremki, nie używamy bułki i plastrów z boczku, aby ją obłożyć przed pieczeniem. To wszystko nam zastąpią liście kapusty, których po upieczeniu jeść nie musimy.

Jednak zdejmując te bardziej przypieczone można jeść, bo są bardzo smakowite. Liście przed wyłożeniem foremki myjemy, osuszamy i smarujemy tłuszczem.


Polecam wypróbować ten sposób, bo pieczeń jest wilgotna i delikatna. Smakuje na ciepło a na zimno do kanapek zastąpi nam wędlinę. Ja użyłam liści zielonych, ale z powodzeniem można użyć jasnych. Wybieramy te najładniejsze, nieuszkodzone i najbardziej świeże. Wycinamy główne zgrubienie liścia. Jeśli są zbyt sztywne możemy je sparzyć we wrzątku, tak jak to robimy przy robieniu gołąbków.


Wybieramy dobry gatunek mięsa. Nie może być też zupełnie chude. W liściach kapusty a w sezonie w liściach chrzanu możemy upiec każde mięso, jak boczek, schab karkowy czy środkowy.


Pieczeń rzymska pieczona w liściach kapusty z kaszą jaglaną i serem mozzarella

/ 2 foremki o rozmiarach 12x25cm, lub jedna większa /, można zrobić z połowy składników.

 Potrzebujemy

1500g schabu karkowego lub łopatki i piersi z indyka / pół na pół /,

2 cebule,

papryczka chili,

1 mała cukinia,

Smalec lub olej,

100g oliwek zielonych lub czarnych, albo jednych i drugich,

200g ugotowanej kaszy jaglanej,

4 jajka,

3-4 ząbki czosnku,

100-150 sera mozzarella startego na grubych oczkach tarki do jarzyn,

1 pęczek natki pietruszki,

gałązka rozmarynu,

sól,

pieprz,

4 duże liście kapusty do wyłożenia foremek.

1. Mięso mielimy.

2. Cebulę, czosnek i papryczkę kroimy drobno i szklimy na patelni z dodatkiem odrobiny smalcu. Na koniec dodajemy pokrojoną drobno cukinię, podsmażamy chwilę, studzimy i wrzucamy do mięsa.

3. Następnie dodajemy ugotowaną kaszę jaglaną, jajka, pokrojoną natkę pietruszki i pokrojone igiełki rozmarynu oraz sól i pieprz.

4. Wszystko mieszamy dokładnie aż mięso będzie kleiste.

5. Aby sprawdzić czy doprawiliśmy dobrze do smaku, można usmażyć na patelni nieduży kotlet i po prostu spróbować. 

6. Na koniec dodajemy do mięsa oliwki, albo je wciskamy do mięsa jak będziemy przekładać mięso do foremki.

7. 2 foremki wykładamy umytymi liśćmi kapusty, z których wycinamy zgrubienie i smarujemy tłuszczem.

8. Mięso w misce dzielimy na 4 rozkładamy najlepiej do 2 foremek do każdej po 2 części przekładając startym serem.

9. Przykrywamy wystającym liśćmi i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200st. przez 60 minut, do suchego patyczka.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

i poczekaj na jego moderację

Print