Z tej ilości składników wychodzi około 40 sztuk ciastek różnej wielkości. Ciastka są delikatnie słodkie i bardzo chrupiące.
Ciasto powinno być dobrze schłodzone, wtedy świetnie się kroi i trzyma kształt w trakcie pieczenia. Formowałam różnej wielkości i grubości i najbardziej chrupiące są te większe i bardziej płaskie.Ciastka owsiane z dodatkiem płatków jaglanych i nasion z konopi
Potrzebujemy
- 400g miękkiego masła,
- 1 szklanka cukru muscovado + dodatkowo 2 łyżki cukru brązowego jasnego,
- 3 duże jajka,
- 2 szklanki mąki orkiszowej jasnej,
- 1 łyżka z górką kakao,
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1 łyżeczka sody,
- ½ łyżeczki soli,
- 4 szklanki płatków owsianych górskich,
- 1 szklanka płatków jaglanych,
- 1 łyżka łuskanych nasion z konopi, / można zastąpić je prażonymi nasionami sezamu lub słonecznika /
- do posypania wierzchu ciasteczek: kawałki czekolady, cukier rafinada, ziarna słonecznika itp.
Masło miksujemy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy jajka i ponownie miksujemy około 2 minut.
Następnie dodajemy mąkę, kakao, sodę, proszek do pieczenia i sól mieszamy przesiewamy przez sito i dodajemy do masy, dodajemy również dwa rodzaje płatków i nasiona konopi. Wszystko mieszamy drewnianą łyżką.
Po połączeniu składników ciasto dzielimy na 2 części i każdą formujemy w wałek dowolnej grubości, w zależności od tego, jakiej wielkości chcemy mieć ciastka. Ciasto szczelnie zakręcamy w folię, dodatkowo formujemy i schładzamy w lodówce. Ja pozostawiłam ciasto na noc.
Następnie kroimy ciasto w krążki, można je dodatkowo uformować i posypać cukrem, ziarnami czy wetknąć w nie kawałki czekolady.
Ciastka układamy na blasze wyłożonej papierem. Pieczemy w temp. 175-180st do ładnego zrumienienia 10-12 minut w zależności od grubości ciastek.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
i poczekaj na jego moderację