Babka z kajmakiem z dodatkiem tartej mrożonej cytryny, nie należy do tych puszystych. Jest dość zwarta, lekko kwaskowa, wilgotna i długo zachowuje świeżość. Nie ma zdjęcia w przekroju,
bo była pieczona tuż przed Wielkanocą 2015r. Jak sobie przypomniałam o zaległym zdjęciu to już babki nie było:). Natomiast babka z polewą czekoladową to nic innego jak Bardzo czekoladowe ciasto z miętą i bananami tylko bez bananów i upieczone w foremce na babkę.Babka z kajmakiem i mrożoną cytryną
03. 04.2015 | 08:21
Potrzebujemy
- 180g mąki orkiszowej jasnej lub pszennej,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 80g mąki ziemniaczanej,
- 1 zamrożona dzień wcześniej niewoskowana cytryna,
- 5 jajek,
- 100g orzechów włoskich,
- 50g płatków migdałowych,
- 300g masy kajmakowej,
- 100g masła w temp. pokojowej.
- Mąki mieszamy z proszkiem do pieczenia.
- Do miski wkładamy kajmak i masło. Miksujemy do połączenia.
- Do masy dodajemy stopniowo po jednym jajku cały czas miksując.
- Następnie dodajemy wcześniej utartą całą cytrynę. Mieszamy.
- Na koniec dodajemy stopniowo mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i bakalie. Masę wylewamy do wysmarowanej i oprószonej mąką foremki z kominkiem o średnicy 22cm. Pieczemy w 180st. około 40 minut, do suchego patyczka.
Dodatkowo na polewę
- 100g -150g masy kajmakowej,
- 1 kopiasta łyżka kwaśnej śmietany.
- Kajmak mieszamy ze śmietaną i delikatnie podgrzewamy. Polewamy wystudzone ciasto. Dodatkowo można przyozdobić dowolnie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
i poczekaj na jego moderację