Porady- pieczenie chleba

poniedziałek, 11 kwietnia 2022

Babka z kajmakiem i mrożoną cytryną

Babka z kajmakiem z dodatkiem tartej mrożonej cytryny, nie należy do tych puszystych. Jest dość zwarta, lekko kwaskowa, wilgotna i długo zachowuje świeżość. Nie ma zdjęcia w przekroju,

bo była pieczona tuż przed Wielkanocą 2015r. Jak sobie przypomniałam o zaległym zdjęciu to już babki nie było:). Natomiast babka z polewą czekoladową to nic innego jak Bardzo czekoladowe ciasto z miętą i bananami tylko bez bananów i upieczone w foremce na babkę.

Babka z kajmakiem i mrożoną cytryną
03. 04.2015  |  08:21

Potrzebujemy

  • 180g mąki orkiszowej jasnej lub pszennej,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 80g mąki ziemniaczanej,
  • 1 zamrożona dzień wcześniej niewoskowana cytryna,
  • 5 jajek,
  • 100g orzechów włoskich,
  • 50g płatków migdałowych,
  • 300g masy kajmakowej,
  • 100g masła w temp. pokojowej.

  1. Mąki mieszamy z proszkiem do pieczenia.
  2. Do miski wkładamy kajmak i masło. Miksujemy do połączenia.
  3. Do masy dodajemy stopniowo po jednym jajku cały czas miksując.
  4. Następnie dodajemy wcześniej utartą całą cytrynę. Mieszamy.
  5. Na koniec dodajemy stopniowo mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i bakalie. Masę wylewamy do wysmarowanej i oprószonej mąką foremki z kominkiem o średnicy 22cm. Pieczemy w 180st. około 40 minut, do suchego patyczka.

Dodatkowo na polewę

  • 100g -150g masy kajmakowej,
  • 1 kopiasta łyżka kwaśnej śmietany.
  • Kajmak mieszamy ze śmietaną i delikatnie podgrzewamy. Polewamy wystudzone ciasto. Dodatkowo można przyozdobić dowolnie.

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

i poczekaj na jego moderację