Proste i szybkie danie. Roladki można przygotować wcześniej, a w odpowiednim momencie wstawić do piekarnika.
Zamiast liści szpinaku można użyć liści czosnku niedźwiedziego, albo połączyć liście szpinaku z liśćmi szczawiu.Ilość plastrów karkówki zależy od ilości osób i ich apetytu. Ja przygotowałam 4 sztuki. Zamiast ziemniaków podałam z ugotowaną brukwią. Na temat tego warzywa i wykorzystania w kuchni pisałam w tym poście
Pieczone roladki z karkówki ze szpinakiem na pierzynce z cebuli
Potrzebujemy
- 4 plastry karkówki,
- 4 plastry wędzonego lub surowego boczku,
- 4 średnie cebule,
- 4 ząbki czosnku,
- 4 pomidory,
- duży pęczek świeżego szpinaku lub liście czosnku niedźwiedziego,
- odrobinę smalcu,
- sól,
- pieprz.
- Plastry karkówki rozklepujemy jak na schaboszczaki.
- Rozbite kotlety doprawiamy solą i pieprzem. Na każdy z nich układamy liście szpinaku lub czosnku. Liści ile się zmieści, pod wpływem ciepła zmiękną.
- Zwijamy mięso w roladę i owijamy plastrem boczku. Zapinamy wykałaczką.
- Na rozgrzaną patelnię z odrobiną tłuszczu układamy roladki i podsmażamy z każdej strony do zrumienienia. Zdejmujemy z patelni, na którą wrzucamy pokrojoną cebulę w piórka i czosnek w plasterki. Doprawiamy solą i pieprzem i smażymy do zeszklenia.
- Na dno naczynia do zapiekania wykładamy cebulę następnie podsmażone roladki. Obok dodajemy nacięte średniej wielkości pomidory. Całość dokładnie przykrywamy namoczonym i wyciśniętym z wody papierem do pieczenia. Można w papierze zrobić kilka dziurek.
- Zapiekamy w temp.170-180st. Pod koniec pieczenia zdejmujemy papier i dopiekamy kilka minut aż roladki ładnie się zrumienią. Długość pieczenia zależy od wielkości kawałków karkówki i dokładnego rozbicia mięsa. Przed wyjęciem sprawdzamy czy roladki są miękkie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
i poczekaj na jego moderację