piątek, 27 maja 2022

Drożdżowy placek na zsiadłym mleku z truskawkami i kruszonką z semoliny

Wyciągnęłam ten przepis z archiwum, żeby mieć go pod ręką na zbliżający się sezon owocowy.
To ciasto szczególnie nadaje się do pieczenia z różnymi owocami . Jako pierwsze pojawiają się truskawki i z nimi było upieczone to ciasto.


Wydawać by się mogło, że ciasto drożdżowe na zsiadłym mleku to jakiś absurdalny pomysł tym bardziej, że innych płynów w cieście nie użyłam oprócz żółtek jaj. Nic mylnego. To ciasto jest świetne! Proste i niezbyt pracochłonne. 

Kruszonka na bazie mąki z pszenicy Durum jest dużo delikatniejsza od mąki zwykłej i dodatkowo w pięknym żółtym kolorze.


Składniki do ciasta powinny mieć temperaturę pokojową, szczególne zsiadłe mleko nie powinno być chłodne. Wyjmujemy  wcześniej z lodówki lub włóżmy go w opakowaniu do ciepłej wody, tylko nie gorącej, bo się zrobi ser:).

Drożdżowy placek na zsiadłym mleku z truskawkami i kruszonką z semoliny
23.06.2014  7.55

Potrzebujemy

  •  foremka o rozmiarach 25x30, 
  • 670g mąki orkiszowej lub zwykłej pszennej,
  • 400g zsiadłego mleka,
  • 7g drożdży instant,
  • 150g cukru pudru,
  • 4 żółtka jaj,
  • sól do smaku,
  • 1 czubata łyżka miękkiego masła,
  • 45 sztuk dorodnych truskawek.

Mąkę przesiewamy z drożdżami i odrobiną soli do miski. Dodajemy pozostałe składniki oprócz masła. Wyrabiamy kilka minut do dobrego połączenia. Miskę z ciastem przykrywamy i pozostawiamy na 30 minut. Po tym czasie dodajemy stopniowo masło i za każdym dodaniem wyrabiamy dokładnie, aż  ciasto wchłonie masło. Ciasto po ostatecznym wyrobieniu będzie lśniące i elastyczne. Przykrywamy miskę ponownie i pozostawiamy ciasto do wyrośnięcia, aż podwoi objętość. Po wyrośnięciu ciasto rozprowadzamy w foremce wyłożonej papierem. Wciskamy truskawki w ciasto jedna obok drugiej. Posypujemy kruszonką x) i dodatkowo odrobiną cukru.

Włączamy piekarnik i ustawiamy do temp.180st. Przez czas nagrzewania piekarnika ciasto podrośnie. Pieczemy 45-50minut do suchego patyczka.

 x) Kruszonka

  • 120g mąki semolina, może być zwykła pszenna,
  • 70g cukru,
  • 60g masła,
  • dodatkowo 1 łyżkę cukru kryształu do posypania wierzchu ciasta.

 Składniki zagniatamy, rozkruszamy i posypujemy ciasto przed pieczeniem. Kruszonkę można zrobić wcześniej i włożyć do lodówki.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

i poczekaj na jego moderację

Print