Wyciągnęłam ten przepis z archiwum, żeby mieć go pod ręką na zbliżający się sezon owocowy.
To ciasto szczególnie nadaje się do pieczenia z różnymi owocami . Jako pierwsze pojawiają się truskawki i z nimi było upieczone to ciasto.
Wydawać by się mogło, że ciasto drożdżowe na zsiadłym mleku to jakiś absurdalny pomysł tym bardziej, że innych płynów w cieście nie użyłam oprócz żółtek jaj. Nic mylnego. To ciasto jest świetne! Proste i niezbyt pracochłonne.
Kruszonka na bazie mąki z pszenicy Durum jest dużo delikatniejsza od mąki zwykłej i dodatkowo w pięknym żółtym kolorze.
Składniki do ciasta powinny mieć temperaturę pokojową, szczególne zsiadłe mleko nie powinno być chłodne. Wyjmujemy wcześniej z lodówki lub włóżmy go w opakowaniu do ciepłej wody, tylko nie gorącej, bo się zrobi ser:).
Drożdżowy placek na zsiadłym mleku z truskawkami i kruszonką z semoliny
23.06.2014 7.55
Potrzebujemy
- foremka o rozmiarach 25x30,
- 670g mąki orkiszowej lub zwykłej pszennej,
- 400g zsiadłego mleka,
- 7g drożdży instant,
- 150g cukru pudru,
- 4 żółtka jaj,
- sól do smaku,
- 1 czubata łyżka miękkiego masła,
- 45 sztuk dorodnych truskawek.
Mąkę przesiewamy z drożdżami i odrobiną soli do miski. Dodajemy pozostałe składniki oprócz masła. Wyrabiamy kilka minut do dobrego połączenia. Miskę z ciastem przykrywamy i pozostawiamy na 30 minut. Po tym czasie dodajemy stopniowo masło i za każdym dodaniem wyrabiamy dokładnie, aż ciasto wchłonie masło. Ciasto po ostatecznym wyrobieniu będzie lśniące i elastyczne. Przykrywamy miskę ponownie i pozostawiamy ciasto do wyrośnięcia, aż podwoi objętość. Po wyrośnięciu ciasto rozprowadzamy w foremce wyłożonej papierem. Wciskamy truskawki w ciasto jedna obok drugiej. Posypujemy kruszonką x) i dodatkowo odrobiną cukru.
Włączamy piekarnik i ustawiamy do temp.180st. Przez czas nagrzewania piekarnika ciasto podrośnie. Pieczemy 45-50minut do suchego patyczka.
x) Kruszonka
- 120g mąki semolina, może być zwykła pszenna,
- 70g cukru,
- 60g masła,
- dodatkowo 1 łyżkę cukru kryształu do posypania wierzchu ciasta.
Składniki zagniatamy, rozkruszamy i posypujemy ciasto przed pieczeniem. Kruszonkę można zrobić wcześniej i włożyć do lodówki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
i poczekaj na jego moderację