Przyłączyłam się do akcji, która 9 lat temu była na FB pt. "Polska smaży naleśniki". Naleśniki uwielbiam w każdej wersji i nie znam nikogo kto by ich nie lubił. Wówczas było to istne szaleństwo naleśnikowe
i mnóstwo wspaniałych pomysłów na ich wykonanie. Na słodko, wytrawnie, małe, duże, cienkie, grube, kolorowe, ażurowe czy w kratkę:). Moje ażurowe z owocami i bitą śmietaną można potraktować jako deser.Nadzienie do tych tradycyjnie usmażonych naleśników może być dowolne. Ze szpinakiem i serem feta, na słodko z białym serem, z mięsem, dżemem...pasują do każdego nadzienia.
Przy okazji tej akcji udało mi się nawet napisać przepis wierszem. :)
Naleśniki inaczej, przepis pisany wierszem
23. 07.2013 | 21:33
Składniki na zielone naleśniki
4 miarki mąki pszennej, cztery jajka, sól do smaku.
1/3 jednej miarki soku ze szpinaku.
Gazowanej wody z mlekiem, pół na pół 3 miarki.
Jak zmiksujesz będzie kolor piękny jak pisanki.
W ciasto olej wlej złocisty, troszkę mniej niż soku.
Bo bez niego na patelni ciasto dozna szoku.
Naleśniki smaż cieniutkie, będzie cała sterta.
Dla smakoszy tych pyszności, wspaniała oferta!.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
i poczekaj na jego moderację