Weekendowa Piekarnia z 2009r. i przepis na Włoskie bułeczki z bazylią i ziemniakami
Bułki są miękkie w środku, z chrupiącą skórką.
Część balkonu latem to bazylia, w tym roku mam nadzieję, że pogoda będzie przyjazna dla ziół, również jej będzie mnóstwo. Oprócz bazylii mam wiele innych ziół uprawianych na balkonie. Mam je pod ręką a nadmiar suszę na zimę.Bazylia jest w środku bułeczek wg przepisu, jak również posiekaną połączyłam z oliwą carotino i przy formowaniu bułeczek zrobiłam dołek w cieście włożyłam po łyżeczce zasklepiłam lekko ciastem i po wyrośnięciu nacięłam.
Czeka się na nie długo, jednak pracy niewiele ale zapach i smak bułek po tak długiej fermentacji ciasta jest niezapomniany. Dodatkowo dochodzi bazylia i jej zalety. Bułki czy chleb upieczony na drożdżach tradycyjnie to nie to samo.
Włoskie bułeczki z bazylią i ziemniakami
Wieczorem przygotować bigę.
- 2g świeżych drożdży,
- 100g ciepłej wody (ok. 30 stopni)
- 200g mąki pszennej (używam typ 650, 12% białka)
Ciasto właściwe
- 10g świeżych drożdży,
- 150g wody,
- 280-320g mąki pszennej j.w.
- 140g ugotowanych i przeciśniętych przez praskę ziemniaków,
- 2 płaskie łyżeczki soli (ok. 12g) - można dodać trochę więcej, jeśli ziemniaki są mało słone,
- 1 łyżka oliwy,
- 10g drobno posiekanej bazylii (u mnie ok. 1/4 szklanki)
Bigę podzielić na małe kawałki. Drożdże rozczynić w wodą. 280g mąki wsypać do miski, wlać drożdże, dodać bigę i przez ok. 5-8 minut zagniatać ciasto (ręcznie lub mikserem na małych obrotach).
Następnie dodawać po trochu ziemniaków, sól, oliwę i bazylię. Jeśli po ok. 5-8 minutach wyrabiania ciasto jest zbyt luźne, dodawać po trochu mąki.
Wiele zależy od ziemniaków - jedne są bardziej wodniste, inne bardziej sypkie. Przykryć ciasto folią o odstawić na ok. 60 minut.
Podzielić ciasto na 10-12 kawałków, każdy po ok. 80g. Uformować okrągłe lub owalne bułeczki. Ułożyć na przygotowanej blasze, przykryć i odstawić do wyrośnięcia na ok. 60 minut.
Wyrośnięte bułeczki naciąć, wstawić do piekarnika nagrzanego do 225 stopni, zmniejszyć temperaturę do 200 stopni i piec ok. 20 minut. Studzić na kratce.
Wspaniały przepis! Mam swoją bazylię, i mąkę (i ziemniaki :-)) - upiekę! Marzena
OdpowiedzUsuń