Czas na zmiany! Kolejny chleb upieczony na zakwasie, który nie przebywał w lodówce. Tak już u mnie zostanie. Moja babcia a potem mama nigdy nie trzymały zakwasu w lodówce. Wracam do tradycji.
Porady- pieczenie chleba
piątek, 30 grudnia 2022
środa, 21 grudnia 2022
Świąteczne ciasteczka z masą makową
Ciastka bez zbędnie upiększających dodatków. Można je tak podać lub udekorować w/g własnego pomysłu, albo po prostu oblać gorzką czekoladą czy posypać cukrem pudrem.
niedziela, 18 grudnia 2022
Wigilijny Quiche
Quiche jest zawsze przyrządzany z nadzieniem wytrawnym i tym właśnie różni się od tarty, która może być też w wersji na słodko.
środa, 14 grudnia 2022
Chleb żytni na zakwasie z mąką żytnią zaparzaną Jeffreya Hamelmana
Przepis zgodny z podanymi składnikami przez autora, dlatego niech Was nie zdziwią ilości składników, które są dokładne co do grama. Zaokrąglenie ich nie będzie miało aż tak dużego znaczenia w ostatecznym wypieku.
wtorek, 6 grudnia 2022
Pstrąg w zalewie octowej z gałązkami jodły i owocami jałowca
Czas, jaki został do Wigilii, to w sam raz, aby ryba w zalewie nabrała smaku. Jeśli lubicie tak przyrządzoną rybę to polecam zrobić już teraz.
czwartek, 1 grudnia 2022
poniedziałek, 21 listopada 2022
Ciasto leżakujące na pierniki krakowskie
Leżakujące ciasto na pierniki świąteczne robiłam inspirując się wieloma przepisami na przestrzeni ostatnich lat. Już po raz kolejny wracam do przepisu klik zmieniając co nieco w przepisie, czyli 3 rodzaje mąki + dodatek rumu.
poniedziałek, 14 listopada 2022
Konfitura z żurawiny błotnej
Do zrobienia konfitury zainspirował mnie przepis Lucyny Ćwierczakiewiczowej. Z przepisu wybrałam główny sposób wykonania, który wydawał mi się prosty i szybki.
niedziela, 6 listopada 2022
Domowe chipsy jabłkowe
Świetna przekąska na długie jesienno-zimowe wieczory. Nie dość, że pyszna to pełna witamin i minerałów.
Ususzyć można wszystkie owoce i warzywa domowym sposobem. Najlepiej nadaje się do tego suszarka spożywcza do suszenia warzyw, owoców i grzybów.
niedziela, 30 października 2022
Domowa musztarda jabłkowa
Pod koniec września nastawiłam kolejny ocet jabłkowy i nie chcąc wyrzucać jabłek po odlaniu octu, zaczęłam szukać w sieci co można z nich zrobić i oczywiście znalazłam, musztardę! Jesteśmy bardzo pomysłowym Narodem.:)
czwartek, 20 października 2022
Gruszki w zalewie octowej z czerwonym winem
Wykorzystałam przepis na zalewę do śliwek w occie klik, zmodyfikowałam go dodając wodę i mniej cukru.
niedziela, 16 października 2022
piątek, 7 października 2022
Domowa wędlina, ozorki w galarecie z butelki
Jeśli ktoś z Was lubi ten rodzaj mięsa, to polecam. Jeśli nie przepadacie za ozorkami, można użyć dowolnego mięsa np. drobiowe, cielęce lub po kawałku z każdego rodzaju.
piątek, 23 września 2022
Babka ziemniaczana z dynią i ziołami
Babka z dynią jest bardziej delikatna od tej z samych ziemniaków. Smakuje wyśmienicie z kwaśną śmietaną. Na drugi dzień świetnie się kroi.
środa, 7 września 2022
Doskonałe sucharki pomidorowe z orzechami
To nie jest mój pierwszy wypiek z dodatkiem soku czy keczupu z pomidorów. Przykładem może być ten chleb na zakwasie z dodatkiem pomidorów z puszki. Dodanie soku pomidorowego czy innych przetworów pomidorowych do ciasta na chleb
poniedziałek, 29 sierpnia 2022
Chleb orkiszowy na zakwasie z kaszą gryczaną
Chleb z 2015r. pieczony u Ani prowadzącej Piekarnię i bloga Kuchennymi drzwiami.
Zaczyn do tego chleba powinien fermentować 12-24 godzin. Nie bez powodu jest taka rozpiętość czasowa. Autorka przepisu piekła ten chleb w miesiącu marcu.
środa, 17 sierpnia 2022
Piękne włosy, skóra i paznokcie to skrzyp polny
Skrzyp polny traktowany przez działkowców jako rodzaj chwastu. Jest wyrywany, wyrzucany, znienawidzony. Rośnie na polach, działkach i przydomowych ogródkach. Lubi też towarzystwo ziemniaków.
poniedziałek, 1 sierpnia 2022
Śniadaniowe pieczywo z serkiem mascarpone na zaczynie poolish
Pyszne pieczywo pszenne bardzo delikatne, na zaczynie drożdżowym, który dodatkowo nadaje mu smaku i zapachu. Serek przedłuża świeżość pieczywa, ale tak naprawdę znika bardzo szybko.
piątek, 15 lipca 2022
Quiche z brokułami, kalafiorem i kulkami mozzarelli
Nie raz już robiłam tego rodzaju mini zapiekanki, zwane Quiche. np. z kwiatami czarnego bzu. Dodatki do farszu zmieniałam dowolnie. Podstawą jest śmietana, jajka, ser i oczywiście kruche ciasto.
piątek, 8 lipca 2022
Pasta z werbeny cytrynowej
Werbena cytrynowa zwana również jako lippia trójlistna. W 2012r.była mało znana. wówczas było na jej temat bardzo mało informacji. Pochodzi z Ameryki południowej i dorasta do 3m Warto ją mieć u siebie w ogrodzie czy parapecie okiennym.
piątek, 24 czerwca 2022
Włoskie bułeczki z bazylią i ziemniakami
Weekendowa Piekarnia z 2009r. i przepis na Włoskie bułeczki z bazylią i ziemniakami
Bułki są miękkie w środku, z chrupiącą skórką.
piątek, 17 czerwca 2022
Knekkebrød, norweski chlebek chrupki
Chlebek chrupki popularny był a może jeszcze jest nadal w krajach Skandynawii. W Norwegii jest pod nazwą Knekkebrød i pod taką był pieczony w 2014r. w czerwcowej piekarni prowadzonej przez Anię z bloga Kuchennymi drzwiami w której brałam udział.
piątek, 10 czerwca 2022
Zupa z dzikiego szczawiu
Szczaw jak wiele innych dzikich jadalnych roślin został „przeniesiony” przez człowieka z naturalnego środowiska do kontrolowanych upraw.
środa, 1 czerwca 2022
Ciastka z miętą pieprzową i gorzką czekoladą
piątek, 27 maja 2022
Drożdżowy placek na zsiadłym mleku z truskawkami i kruszonką z semoliny
Wyciągnęłam ten przepis z archiwum, żeby mieć go pod ręką na zbliżający się sezon owocowy.
To ciasto szczególnie nadaje się do pieczenia z różnymi owocami . Jako pierwsze pojawiają się truskawki i z nimi było upieczone to ciasto.
czwartek, 19 maja 2022
Naleśniki inaczej, przepis pisany wierszem
Przyłączyłam się do akcji, która 9 lat temu była na FB pt. "Polska smaży naleśniki". Naleśniki uwielbiam w każdej wersji i nie znam nikogo kto by ich nie lubił. Wówczas było to istne szaleństwo naleśnikowe
środa, 11 maja 2022
Chleb w słoiku
Uwaga! To nie jest wpis archiwalny. Dzielę się z Wami nowym sposobem przechowywania chleba, którego nie było na poprzednim blogu. Chleby piekłam w różnych naczyniach, jednak po raz pierwszy w słoiku, tak do przechowania na dłużej.
czwartek, 28 kwietnia 2022
Tureckie bajgle Simit
W marcowej Piekarni w 2016r u Amber pachniało tureckimi bajglami o tajemniczej nazwie Simit. Znajdziecie również na jej stronie ciekawą historię tego wypieku.
piątek, 22 kwietnia 2022
Pieczone roladki z karkówki ze szpinakiem na pierzynce z cebuli
Proste i szybkie danie. Roladki można przygotować wcześniej, a w odpowiednim momencie wstawić do piekarnika.
poniedziałek, 11 kwietnia 2022
Babka z kajmakiem i mrożoną cytryną
Babka z kajmakiem z dodatkiem tartej mrożonej cytryny, nie należy do tych puszystych. Jest dość zwarta, lekko kwaskowa, wilgotna i długo zachowuje świeżość. Nie ma zdjęcia w przekroju,
poniedziałek, 4 kwietnia 2022
Super babki wielkanocne
Naprawdę super, ta drożdżowa wilgotna za sprawą sera, pachnąca sokiem z pomarańczy, słowem znakomita a pracy tyle, co nic. W ciągu niecałych 3 godzin, ciasto było gotowe i pachniało nim w całym mieszkaniu. Jak zauważyliście nie ma w nim masła.
wtorek, 29 marca 2022
Wiosenny chleb na zakwasie z mnóstwem ziaren
środa, 16 marca 2022
Bananowe kluski kładzione z serem i sosem jabłkowym
Dzisiaj mija dokładnie 9 lat, kiedy po raz pierwszy ugotowałam te pyszne kluski. Od tamtego czasu robiłam je w różnej wersji, ale zawsze głównym składnikiem były banany. W przygotowaniu różnych wersji, może nas ograniczać tylko nasza wyobraźnia.
sobota, 5 marca 2022
Placki z kiwi na zsiadłym mleku
To uniwersalne ciasto, wzbogacone płatkami owsianymi i żytnimi, do którego możemy dodawać owoce. Najlepiej sprawdzają się jabłka, świeże ananasy i kiwi. Innych owoców nie sprawdzałam.
niedziela, 23 stycznia 2022
Faworki na serku mascarpone
Karnawał, to słowo składa się z dwóch wyrazów łacińskich caro /mięso/ i vale / żegnaj /. Czyli żegnaj mięso:). W tym roku jest dość długi i przypada na czas od 6 stycznia do 2 marca. Jest to czas ruchomy, więc w każdym roku wypada w różnych terminach w zależności od daty świąt wielkanocnych.
czwartek, 13 stycznia 2022
Bursztynowe kreacje z musu jabłkowego
Jabłka zawierają dużo pektyn, które mają właściwości żelujące. Pektyna działa na organizm jak miotła. Najwięcej pektyn mają wytłoki z jabłek, których nie jemy.
Kuleczki jabłkowe zrobiłam z jabłek goldenów, natomiast talarki z szarej renety.