Dzisiaj mija dokładnie 9 lat, kiedy po raz pierwszy ugotowałam te pyszne kluski. Od tamtego czasu robiłam je w różnej wersji, ale zawsze głównym składnikiem były banany. W przygotowaniu różnych wersji, może nas ograniczać tylko nasza wyobraźnia.
Polecam je szczególnie dla dzieciaków. Sos jabłkowy zrobiony z jabłek w domu jest najlepszy. Nie musimy używać sokowirówki. Wystarczy zetrzeć jabłka na tarce do ziemniaków i wycisnąć z pulpy sok przez gazę.Sposób przygotowania klusek, identyczny jak zwykłych klusek kładzionych. Różnica polega na użytych składnikach. Sama jestem zaskoczona ich smakiem. Są delikatne, mięciutkie z wyczuwalnym smakiem bananów.
Powstały spontanicznie bez szczególnego planowania. Zdecydowanie lepsze od zwykłych kładzionych, w których jest tylko mąka, jajko i woda. Bardzo polecam, zrobiłam je na słodko, chociaż tak naprawdę mogą być podawane z różnymi wytrawnymi sosami.
Bananowe kluski kładzione z serem i sosem jabłkowym
16. 03.2013 | 16:18
Ciasto:
- 2 średniej wielkości banany,
- 2 jajka,
- 200g mąki orkiszowej jasnej,
- 250g białego sera /może być kostka/,
- sól do smaku,
- listki mięty do dekoracji / zamiast mięty, można zetrzeć cynamon /.
Banany rozgniatamy w misce widelcem, dodajemy ser i jajka. Składniki najlepiej zmiksować ręcznym mikserem na papkę. Następnie dodajemy mąkę, solimy i mieszamy łyżką do dobrego połączenia. Ilość mąki w zależności od wielkości bananów, jajek, a także od wilgotności sera, sami regulujemy. Najlepiej użyć składników w/g przepisu i zrobić test na jednej klusce, gotując ją we wrzątku. Powinna być zwarta i jednocześnie miękka.
Gotujemy w osolonej wodzie, nakładając łyżką do zupy jak najmniejsze kluski, biorąc pod uwagę to, że rosną w trakcie gotowania, co widać na zdjęciu. Moje kolejne były już o dużo mniejsze.
Gotujemy od wypłynięcia około 1-2 minuty.
Sos jabłkowy:
- 3-4 duże kwaśne jabłka, / wychodzi szklanka soku z jabłek /,x)
- 1-2 łyżki cukru muscovado.
Bardzo oryginalny pomysł. Nie robiłam jeszcze takich kluseczków. Na słodko na pewno smaczne. Pozdrawiam :-)
OdpowiedzUsuń