Porady- pieczenie chleba

niedziela, 16 października 2022

Światowy Dzień Chleba. Chleb Orkiszowy z marchewką i tartym jabłkiem



Chleb z okazji Światowego Dnia Chleba. Anno Domini 2022





 Orkiszowy z marchewką i tartym jabłkiem / Nowa receptura /

Na zaczyn  

  • 1 łyżka  aktywnego zakwasu z mąki żytniej razowej,
  • 150g mąki orkiszowej białej, typ 630,
  • 200g ciepłej wody,
  • 110g startego jabłka /1 małe jabłko, starte ze skórką na tarce jarzynowej/,

Wszystkie składniki mieszamy w misce, przykrywamy folią i pozostawiamy na minimum 12 godzin w ciepłym miejscu.

 Ciasto właściwe 

  • Cały zaczyn, 
  • 170g startej marchwi na tarce jarzynowej,
  •  400g mąki orkiszowej białej typ 630,
  • 1 łyżeczka miodu,
  • 11g soli, / 2% użytej mąki do wypieku /,
  • 150g ciepłej wody,
  • drożdże suszone wymieszane z wodą, 1/2 łyżeczki opcjonalnie.
  • dodatkowo, mąka do podsypywania, w trakcie przekładania i formowania ciasta.

  1. Składniki ciasta właściwego łączymy i wyrabiamy do dobrego połączenia około 10 minut.
  2. Pozostawiamy ciasto przykryte, na około 2,5-godziny. 
  3.  W czasie tych 2,5 godzin:
  • Po 50 minutach, wyjmujemy ciasto z miski na omączony blat, rozklepujemy, składamy w kopertę i ponownie wkładamy do miski. 
  • Po następnych 50 minutach, postępujemy identycznie.
  • W 2,5 godz. fermentacji formujemy ciasto w okrągły lub podłużny bochenek.

Uformowane ciasto wkładamy do koszyczka, łączeniem do góry. Pozostawiamy delikatnie przykryte ściereczką do ostatecznego wyrośnięcia w ciepłym miejscu. np. w piekarniku z włączoną żarówką. U mnie ciasto rosło 75 minut. Ciasto powinno wyrosnąć co najmniej o 3/4 jego objętości.

Ciasto przed włożeniem do piekarnika, nacinamy ostrym narzędziem, np. żyletką. Pieczemy na blasze z piekarnika, kamieniu lub w żeliwnym garnku, w początkowej temp. 250st, przez 15 minut, rzucając na blachę kilka kostek lodu lub naczynie z wodą. Następnie zmniejszamy temp, do 230st. / wyjmujemy naczynie z wodą / kończymy pieczenie na 200st. Czas pieczenia w sumie 45-50 minut.


Chleb aromatyczny, z chrupiącą delikatną skórką. Polecam😋

2 komentarze:

  1. Twój chleb wygląda bardzo dobrze. Dziękuję za ten pyszny post z okazji Światowego Dnia Chleba.

    OdpowiedzUsuń
  2. Thanks for sharing this food blog

    OdpowiedzUsuń

i poczekaj na jego moderację