Na zaczyn
- 1 łyżka aktywnego zakwasu z mąki żytniej razowej,
- 150g mąki orkiszowej białej, typ 630,
- 200g ciepłej wody,
- 110g startego jabłka /1 małe jabłko, starte ze skórką na tarce jarzynowej/,
Wszystkie składniki mieszamy w misce, przykrywamy folią i pozostawiamy na minimum 12 godzin w ciepłym miejscu.
Ciasto właściwe
- Cały zaczyn,
- 170g startej marchwi na tarce jarzynowej,
- 400g mąki orkiszowej białej typ 630,
- 1 łyżeczka miodu,
- 11g soli, / 2% użytej mąki do wypieku /,
- 150g ciepłej wody,
- drożdże suszone wymieszane z wodą, 1/2 łyżeczki opcjonalnie.
- dodatkowo, mąka do podsypywania, w trakcie przekładania i formowania ciasta.
- Składniki ciasta właściwego łączymy i wyrabiamy do dobrego połączenia około 10 minut.
- Pozostawiamy ciasto przykryte, na około 2,5-godziny.
- W czasie tych 2,5 godzin:
- Po 50 minutach, wyjmujemy ciasto z miski na omączony blat, rozklepujemy, składamy w kopertę i ponownie wkładamy do miski.
- Po następnych 50 minutach, postępujemy identycznie.
- W 2,5 godz. fermentacji formujemy ciasto w okrągły lub podłużny bochenek.
Uformowane ciasto wkładamy do koszyczka, łączeniem do góry. Pozostawiamy delikatnie przykryte ściereczką do ostatecznego wyrośnięcia w ciepłym miejscu. np. w piekarniku z włączoną żarówką. U mnie ciasto rosło 75 minut. Ciasto powinno wyrosnąć co najmniej o 3/4 jego objętości.
Ciasto przed włożeniem do piekarnika, nacinamy ostrym narzędziem, np. żyletką. Pieczemy na blasze z piekarnika, kamieniu lub w żeliwnym garnku, w początkowej temp. 250st, przez 15 minut, rzucając na blachę kilka kostek lodu lub naczynie z wodą. Następnie zmniejszamy temp, do 230st. / wyjmujemy naczynie z wodą / kończymy pieczenie na 200st. Czas pieczenia w sumie 45-50 minut.
Twój chleb wygląda bardzo dobrze. Dziękuję za ten pyszny post z okazji Światowego Dnia Chleba.
OdpowiedzUsuńThanks for sharing this food blog
OdpowiedzUsuń