Babka z dynią jest bardziej delikatna od tej z samych ziemniaków. Smakuje wyśmienicie z kwaśną śmietaną. Na drugi dzień świetnie się kroi.
Można jeść na zimno lub podsmażać pokrojoną w plastry. Tak przygotowanym farszem można również napełnić osłonki naturalne i upiec na rumiano. Nie jest to danie dietetyczne, ale raz na jakiś czas można się skusić.Przepis nie jest zbyt precyzyjny co do ilości składników, ale każdy z nas smażył placki ziemniaczane i wie ile dodać np. jajek. Co do reszty składników to robimy na wyczucie i w/g własnego smaku.
Babka ziemniaczana z dynią i ziołami
Potrzebujemy
- 2 części ziemniaków,
- 1 część dyni,
- wędlina / kawałki z pieczeni lub po prostu boczek lub kiełbasa /,
- jajka
- rozmaryn,
- lubczyk,
- majeranek,
- ostra papryczka,
- odrobinę gałki muszkatołowej,
- cebula,
- smalec ze skwarkami, najlepiej domowy,
- sól,
- pieprz,
- ewentualnie 1-2 łyżki mąki ziemniaczanej.
Na patelni szklimy cebulę pokrojoną w kostkę z papryczką i smalcem. Dodajemy pokrojoną w niedużą kostkę wędlinę. Na koniec dodajemy zioła świeże lub suszone.
Ziemniaki i dynię obieramy. Ścieramy na tarce lub mechanicznie. Jeśli w trakcie ścierania wytworzyło się zbyt dużo płynu, odlewamy przez sito i dodajemy 1-2 łyżki mąki ziemniaczanej.
Do startej masy ziemniaczano-dyniowej dodajemy całość z patelni i rozbełtane jajka.
Mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy kilka placków na patelni, aby sprawdzić czy masa jest tak doprawiona jak lubimy.
Następnie całość wylewamy do dobrze wysmarowanej tłuszczem foremki lub wyłożonej papierem.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do około 200st około 60 minut do ładnego zrumienienia. Pod koniec pieczenia przełączamy grzanie tylko na dół, aby dobrze przyrumienić spód babki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
i poczekaj na jego moderację