Przepis zgodny z podanymi składnikami przez autora, dlatego niech Was nie zdziwią ilości składników, które są dokładne co do grama. Zaokrąglenie ich nie będzie miało aż tak dużego znaczenia w ostatecznym wypieku.
To są minimalne wartości, ale ja podałam tak jak wyliczył to autor przepisu. Nie było zdjęcia tego chleba w książce, więc nie wiem czy podołałam wyzwaniu. Myślę, że chleb wyglądałby inaczej, gdybym użyła mąki wysokoglutenowej. Orkisz do nich nie należy. Typ 630 ma 10,6g białka.Oto co autor napisał o tym chlebie ⬇
Chleb żytni na zakwasie z mąką żytnią zaparzaną , moje godziny prowadzenia ciasta
Zaczyn na 14-16 godzin w temperaturze 21st. Wieczór dzień przed pieczeniem chleba godz.20.45
- 318g mąki żytniej razowej,
- 264g wody,
- 17g zakwasu.
Mąka zaparzana można wykonać w trakcie przygotowania zaczynu i przechować do następnego dnia. Wieczór dzień przed pieczeniem chleba godz. 20,45
- 181g mąki żytniej razowej,
- 181g wrzącej wody.
Mąkę zalewamy wrzątkiem przykrywamy szczelnie folią.
Następny dzień po 14 godzinach fermentacji godz.10,50
Ciasto właściwe
- 599g odejmujemy 17g zaczynu do następnego wypieku,
- 362g mąki zaparzanej,
- 227g mąki żytniej razowej,
- 181g mąki wysokoglutenowej, u mnie mąka orkiszowa typ 630,
- 264g wody,
- 5g drożdży instant,
- 17g soli.
Mechanicznie na pierwszej prędkości 3 minuty. Druga prędkość 2 minuty. Temperatura do fermentacji 28st.
Ja mieszałam ręcznie przez 10 minut. Fermentacja wstępna 30 minut. Następnie dzielenie ciasta. Wyłożyłam ciasto do 2 foremek o rozmiarach 25x11 Foremki przykryłam folią i włożyłam do piekarnika włączając żarówkę aby uzyskać temp.28st. proponowaną przez autora. Ostateczne wyrastanie ciasta 50-60 minut. Pieczenie w temp. 245st. z parą przez 15 minut. Obniżamy temp.do 220st i dopiekamy przez 45-50 minut w przypadku 2 foremek o rozmiarach jakie podałam.
Ostateczne wyrastanie u mnie 11.40-13.00
Pieczenie 13.00-13.50
Po upieczeniu chleb przykrywamy bawełnianą ściereczką. Kroimy aż zupełnie wystygnie lub najlepiej następnego dnia. U mnie jak zwykle do zdjęcia rozkrojony za wcześnie:).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
i poczekaj na jego moderację