Porady- pieczenie chleba

niedziela, 18 grudnia 2022

Wigilijny Quiche

Quiche jest zawsze przyrządzany z nadzieniem wytrawnym i tym właśnie różni się od tarty, która może być też w wersji na słodko.

Polecam do wigilijnego barszczu, może nie zamiast pierogów z grzybami czy uszek, ale jako dodatkowe danie do czerwonego barszczu.
Polecam również z innym nadzieniem na inne okazje np. klik lub dodatkami w/g własnych upodobań, pamiętając o tym, że podstawą jest kruche wytrawne ciasto i masa jajeczno - śmietanowa.

Świetnie smakuje na ciepło jak i na zimno. Na zimno jeszcze lepsze, bo dobrze się kroi i można przygotować na dzień przed wigilią.
Można przygotować w większej foremce przeznaczonej do tarty, wówczas nie musimy zbyt drobno kroić grzybów.

Wigilijny Quiche

Kruche ciasto

  • 200g mąki orkiszowej jasnej,
  • 50g mąki semolina,
  • 150g masła,
  • jajko,
  • 4-5 łyżek zimnego mleka,
  • sól do smaku.

Ciasto szybko zagniatamy i schładzamy w lodówce. Wykładamy ciastem 5 foremek do zapiekania o średnicy 11cm. Zapiekamy w temp. 200st do zrumienienia.
Na zapieczone ciasto wykładamy farsz, zalewamy masą i posypujemy wierzch serem.
Zapiekamy w temp.180-185 przez 15 minut. Pilnujmy aby wierzch masy na środku w miseczkach  nie ściął się do końca.

Masa mleczno-jajeczna

  • 400ml mleka ze śmietanką 30% pół na pół lub sama śmietanka,
  • 2 jajka,
  • 1 żółtko,
  • sól,
  • pieprz,

Nadzienie

  • 2 garście grzybów suszonych, najlepsze borowiki,
  • 150g startego na tarce o grubych oczkach sera mozzarella,
  • 4 -5 sztuk suszonych pomidorów wcześniej namoczonych jeśli nie były w oliwie,
  • średnia cebula,
  • 1 ząbek czosnku,
  • chlust czerwonego wina,
  • 1-2 łyżki  klarowanego masła lub oleju.

Grzyby moczymy i odlewamy wodę. Można ją zużyć np. do bigosu.  Kroimy w kostkę. Pomidory, cebulę i czosnek kroimy nieco drobniej. Na rozgrzaną patelnię z tłuszczem wrzucamy grzyby. Smażymy delikatnie na rumiano, dodajemy pomidory i cebulę. Smażymy do zeszklenia cebuli. Wlewamy wino i czekamy aż odparuje. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

i poczekaj na jego moderację