Quiche jest zawsze przyrządzany z nadzieniem wytrawnym i tym właśnie różni się od tarty, która może być też w wersji na słodko.
Polecam do wigilijnego barszczu, może nie zamiast pierogów z grzybami czy uszek, ale jako dodatkowe danie do czerwonego barszczu.Polecam również z innym nadzieniem na inne okazje np. klik lub dodatkami w/g własnych upodobań, pamiętając o tym, że podstawą jest kruche wytrawne ciasto i masa jajeczno - śmietanowa.
Świetnie smakuje na ciepło jak i na zimno. Na zimno jeszcze lepsze, bo dobrze się kroi i można przygotować na dzień przed wigilią.
Można przygotować w większej foremce przeznaczonej do tarty, wówczas nie musimy zbyt drobno kroić grzybów.
Wigilijny Quiche
Kruche ciasto
- 200g mąki orkiszowej jasnej,
- 50g mąki semolina,
- 150g masła,
- jajko,
- 4-5 łyżek zimnego mleka,
- sól do smaku.
Ciasto szybko zagniatamy i schładzamy w lodówce. Wykładamy ciastem 5 foremek do zapiekania o średnicy 11cm. Zapiekamy w temp. 200st do zrumienienia.
Na zapieczone ciasto wykładamy farsz, zalewamy masą i posypujemy wierzch serem.
Zapiekamy w temp.180-185 przez 15 minut. Pilnujmy aby wierzch masy na środku w miseczkach nie ściął się do końca.
Masa mleczno-jajeczna
- 400ml mleka ze śmietanką 30% pół na pół lub sama śmietanka,
- 2 jajka,
- 1 żółtko,
- sól,
- pieprz,
Nadzienie
- 2 garście grzybów suszonych, najlepsze borowiki,
- 150g startego na tarce o grubych oczkach sera mozzarella,
- 4 -5 sztuk suszonych pomidorów wcześniej namoczonych jeśli nie były w oliwie,
- średnia cebula,
- 1 ząbek czosnku,
- chlust czerwonego wina,
- 1-2 łyżki klarowanego masła lub oleju.
Grzyby moczymy i odlewamy wodę. Można ją zużyć np. do bigosu. Kroimy w kostkę. Pomidory, cebulę i czosnek kroimy nieco drobniej. Na rozgrzaną patelnię z tłuszczem wrzucamy grzyby. Smażymy delikatnie na rumiano, dodajemy pomidory i cebulę. Smażymy do zeszklenia cebuli. Wlewamy wino i czekamy aż odparuje. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
i poczekaj na jego moderację