Ciastka bez zbędnie upiększających dodatków. Można je tak podać lub udekorować w/g własnego pomysłu, albo po prostu oblać gorzką czekoladą czy posypać cukrem pudrem.
Ja pozostawiłam je w wersji „roboczej”. Do ciasta dodałam minimalną ilość cukru, ponieważ po upieczeniu smarowałam ciastka miodem, który delikatnie w nie wsiąka i nadaje im miodowego smaku. Miód pozwala również na lepsze trzymanie masy makowej miedzy dwoma ciastkami.Ciastka można przygotować oprócz lub zamiast tradycyjnego makowca. Zapakowane w dekoracyjny celofan mogą być ładnym i smacznym prezentem.
Świąteczne ciasteczka z masą makową
Składniki na ciasto
- 600g mąki orkiszowej jasnej,
- 300g masła,
- 100g cukru pudru,
- 2 jajka,
- sól do smaku,
- ewentualnie odrobinę zimnej wody.
Siekamy masło z mąką, dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto nie wyrabiając go zbyt długo. Owijamy w folię i wkładamy do lodówki na około godzinę. Ciasto wałkujemy porcjami na placki grubości 3-4milimetry i wycinamy okrągłe ciasteczka o średnicy około 7cm. Z tej ilości ciasta wychodzi około 45-50 ciasteczek. Pieczemy w temperaturze 170-185st do ładnego zrumienienia. Kiedy ciasteczka przestygną, smarujemy je płynnym miodem, nakładamy na posmarowane ciastko około łyżki masy makowej, przykrywamy drugim posmarowanym ciastkiem. Delikatnie przyciskamy i układamy w pudełka.
Składniki na masę makową
- 250g maku, x)
- 150-200g płatków migdałowych, / można użyć mniej płatków + inne bakalie /,
- otarta skórka z cytryny lub sok z jednej cytryny,
- odrobinę cynamonu,
- około 1szklanki płynnego miodu.
Mak wsypujemy do naczynia, zalewamy zimną wodą. Powstałe na powierzchni nieczystości wylewamy z wodą. Robimy to do chwili aż powierzchnia wody będzie czysta.
Wkładamy mak do garnka zalewamy wodą i gotujemy około 30 minut. Przelewamy mak na sito wyłożone tetrą lub ściereczką bawełnianą do odcieknięcia. Pod koniec dodatkowo zwijamy ściereczkę i dokładnie odsączamy z wody.
Przekręcamy mak przez maszynkę, drugi raz przekręcamy dodając migdały i inne bakalie. Po raz trzeci dla pewności, że będzie miał zwartą i dość lepiącą konsystencję.
Do zmielonego maku dodajemy miód i startą skórkę z cytryny lub sok, cynamon. Mieszamy do dobrego połączenia składników.
x) Można użyć maku mielonego, ale proponuję po zaparzeniu przekręcić go przez maszynkę razem z migdałami i innymi bakaliami.
Wyglądają obłędnie
OdpowiedzUsuńWypróbuję, upiekę dla mojej Wnusi...
OdpowiedzUsuńCzy udadzą się z mąki pszennej ?
OdpowiedzUsuńJak najbardziej.
UsuńWszędzie w moich przepisach mąkę orkiszową zastępujemy zwykłą pszenną, jeśli ktoś nie używa orkiszowej.