Pyszne pieczywo pszenne bardzo delikatne, na zaczynie drożdżowym, który dodatkowo nadaje mu smaku i zapachu. Serek przedłuża świeżość pieczywa, ale tak naprawdę znika bardzo szybko.
Można z ciasta uformować mniejsze bułki, ja jednak upiekłam 3 dość duże chleby, sugerując się pięknymi słonecznikami, które stały dumnie w wazonie na podłodze w pokoju.
Bułki pachną serkiem, mają słoneczny kolor i chrupiącą skórkę.
Śniadaniowe pieczywo z serkiem mascarpone na zaczynie poolish
Składniki na zaczyn:
1/3 łyżeczki drożdży instant
200g mąki pszennej
200g wody
Wymieszaj składniki i pozostaw przykryte na minimum 12 godzin lub w lodówce nawet do 16 godzin.
Ciasto właściwe:
Cały zaczyn,
1200g mąki pszennej,
450g serka mascarpone,
500g wody,
7 g + ½ płaskiej łyżeczki drożdży instant,
28g soli.
Do zaczynu dodaj serek i wymieszaj aż się składniki połączą. Następnie dodawaj stopniowo przesianą mąkę wymieszaną z drożdżami oraz wodę z solą.
Wyrób ciasto przez kilka minut i pozostaw je pod przykryciem na 90 minut.
W połowie tego czasu, / czyli po 45 minutach / wyłóż ciasto na blat posypany mąką i złóż w kopertę. Włóż ponownie do miski i przykryj.
Po następnych 45 minutach ponownie wyjmij ciasto na posypany mąką blat. Podziel na 3 części, uformuj 3 kule, wyłóż na blachę do pieczenia posypaną mąką i odczekaj około 25-30 minut, w międzyczasie nagrzewając piekarnik do 240-250st.
Uwaga! Jeżeli ciasto po 90 minutach nie jest zbyt stabilne / mąka nie była zbyt mocna/ zostaw jeszcze ciasto złożone w kopertę na następne 45 minut aby wzmocnić jego strukturę.
Przed włożeniem do piekarnika ponacinaj ciasto, spryskaj wodą.
Po 15 minutach spryskaj ponownie ciasto lub wrzuć na dno piekarnika 2-3 kostki lodu. Zmniejsz temp. do 230st. Piecz w sumie około 35-40 minut do ładnego zrumienienia.
Droga Danusiu oczywiście zrobiłam ten chleb, Wyszedł mi bardzo dobry, Twoje przepisy są niezawodne, wiem co mówię bo piekę z Tobą od lat. Dziękuję bardzo i pozdrawiam serdecznie. Alicja :)
OdpowiedzUsuńTen przepis jest z 2009r. Wygrzebałam go z archiwum, cieszy mnie, że upiekłaś i na dodatek
Usuńsmakował :) To ja dziękuję, że bywasz w Leśnym Zakątku. Przesyłam buziaki!
Nice post thank you Julie
OdpowiedzUsuń