To uniwersalne ciasto, wzbogacone płatkami owsianymi i żytnimi, do którego możemy dodawać owoce. Najlepiej sprawdzają się jabłka, świeże ananasy i kiwi. Innych owoców nie sprawdzałam.
Można eksperymentować z innymi, które nie są zbyt soczyste, bo w trakcie smażenia mogą pryskać. Bez dodatku owoców również są bardzo dobre.Jabłka można ścierać na tarce o grubych oczkach ze skórką, albo obrane, pozbawione gniazd nasiennych i pokrojone w plastry. Kiwi i ananas najlepiej sprawdzają się w plastrach. Można użyć kefiru, ale ja wolę zsiadłe mleko.
Placki z kiwi na zsiadłym mleku
Potrzebujemy
- 400g zsiadłego mleka,
- 2 łyżeczki sody,
- 2 jajka,
- 280g mąki orkiszowej jasnej,
- 5 łyżek płatków owsianych,
- 5 łyżek płatków żytnich,
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii,
- 1 łyżeczka cukru,
- 6 dużych owoców kiwi dojrzałych, ale niezbyt miękkich,
- masło klarowane do smażenia, lub olej,
- cukier puder do posypania.
Do miski wlewamy mleko, dodajemy sodę i mieszamy. Następnie dodajemy jajka, płatki, mąkę i cukier. Ciasto nie powinno być lejące, Obieramy owoce kiwi i kroimy w centymetrowe plastry. Zanurzamy każdy plaster w cieście, pomagając sobie łyżką albo widelcem. Smażymy na rozgrzanej patelni na maśle lub oleju. Posypujemy cukrem pudrem i gotowe.
Wygląda bardzo apetycznie! :-)
OdpowiedzUsuńZapraszam na mojego bloga! :-)
truskawkowa-fiesta.blogspot.com
Super napewno sa pyszne!!!!!! Musze zrobic!!!!
OdpowiedzUsuń