Sucharki papieskie w/g Lucyny Ćwierczakiewiczowej
Przepis oryginalny, cyt:
„Zważyć 7 jaj ze skorupkami,
ile zaważą tyle wziąść miałkiego cukru, a ile 6 jaj zaważy tyle najpiękniejszej mąki. Całe jajka rozbić w garnku z cukrem do białości, następnie dosypać mąkę, i albo trochę cytrynowej skórki, albo tłuczonego anyżu. Tę massę wylać na blachę oliwą wysmarowaną i upiec w dość gorącym piecu, pilnując, aby nabrało koloru, a jednak nie spaliło się. Gdy ciasto wystygnie, pokrajać go w cienkie plasterki i ususzyć w bardzo wolnym piecu”.
ile zaważą tyle wziąść miałkiego cukru, a ile 6 jaj zaważy tyle najpiękniejszej mąki. Całe jajka rozbić w garnku z cukrem do białości, następnie dosypać mąkę, i albo trochę cytrynowej skórki, albo tłuczonego anyżu. Tę massę wylać na blachę oliwą wysmarowaną i upiec w dość gorącym piecu, pilnując, aby nabrało koloru, a jednak nie spaliło się. Gdy ciasto wystygnie, pokrajać go w cienkie plasterki i ususzyć w bardzo wolnym piecu”.
Zmieniłam mąkę zwykłą na orkiszową, dodałam orzechy i
żurawinę.
Podaję przybliżoną wagę jajek. Ma to znaczenie, bo waga 7
jajek w skorupkach to waga cukru, a waga 6 jaj to waga mąki.
W przybliżeniu wygląda to tak:
- 7 jajek,
- 458g cukru / waga 7 jajek /,
- 394g mąki orkiszowej jasnej / waga 6 jajek /,
- 100g orzechów laskowych,
- 100g suszonej żurawiny.
Ciasto przygotowujemy identycznie jak w przepisie poniżej. Używamy tylko większej prostokątnej foremki o rozmiarach 30x25 i pieczemy nieco dłużej, też do suchego patyczka.
Sucharki mają niesamowity smak! Jako dodatek do kawy,
herbaty, jogurtu, soku, mleka,... Umoczone tylko chwilkę, rozpływają się w
ustach. Wkurzające, bo wciągają i uzależniają:)
Można je dodatkowo wzbogacić, dodając do ciasta posiekane
orzechy, migdały czy suszone owoce.
Jak nigdy nie liczę żadnych kalorii, tak w tym przypadku
policzyłam, przerażona ilością cukru. Całość ciasta, / blacha z piekarnika /,
to około 4100kcal, a w przeliczeniu na jednego sucharka, to około 90kcal. Dużo?
Nie! Jeśli ciasto pokroimy jeszcze cieniej, będzie ich mniej w przeliczeniu na
sztukę.
Wystarczy jeden sucharek do kawy, resztę można schować w suche i mało dostępne miejsce, podbierając od czasu do czasu😃
Wystarczy jeden sucharek do kawy, resztę można schować w suche i mało dostępne miejsce, podbierając od czasu do czasu😃
=======================================================================
Potrzebujemy
- 260g mąki orkiszowej jasnej,
- 3 jajka,
- 190g cukru pudru,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 200g orzechów laskowych,
- 100g suszonej żurawiny.
Jajka ubijamy na puszystą masę z cukrem. Dodajemy mąkę z
proszkiem, orzechy i żurawinę. Mieszamy do połączenia.
Masę wyłożyłam do półokrągłej foremki o rozmiarach 33x10,
wysmarowanej masłem i wysypanej mąką. Można użyć innej zwykłej prostokątnej foremki.
Pieczemy w temp. 180st. około 30 minut, do suchego patyczka.
Kiedy ciasto po upieczeniu wystygnie, kroimy ostrym nożem na
kawałki o grubości 1-1,5cm
Układamy pokrojone kawałki ciasta na blasze wyłożonej
papierem i suszymy w piekarniku w temp. około 160st. od czasu do czasu
uchylając drzwiczki piekarnika.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
i poczekaj na jego moderację