Zapraszam na pyszny chleb z gruszką. Chrupiący i mięciutki z
delikatnym posmakiem i zapachem tego owocu.
Nie bójcie się dodawać do zaczynu owoców. Wspomagają
fermentację nadając wnętrzu chleba delikatności, a skórka jest chrupiąca za
sprawą naturalnych cukrów w owocach.
Mogą to być jabłka, gruszki, winogrona i wiele innych. Najlepiej
dodawać do zaczynu zmiksowane lub starte owoce.
Dodanie owoców do ciasta właściwego, wpływa bardziej na smak
niż na jego fermentację.
Chleb na zaczynie z gruszką
Potrzebujemy:
- 85g zakwasu z mąki żytniej razowej,
- 200g mąki żytniej typ 720,
- 200g wody,
- 300g startej dobrze dojrzałej gruszki razem ze skórką / najlepiej Klapsa /,
Składniki łączymy i pozostawiamy, najlepiej na noc, do
przefermentowania na 15-16godzin.
Ciasto właściwe:
·
785g zaczynu / całość /,
·
280g mąki orkiszowej jasnej, ewentualnie
pszennej chlebowej,
·
500g mąki żytniej typ 720,
·
170g startej gruszki, tyle ważyła jedna
gruszka.
·
200g wody,
·
1 łyżka octu 4% jabłkowego,
·
sól morska, około 20g,
1. Przygotowujemy
2 foremki 26x12 smarujemy delikatnie tłuszczem i posypujemy otrębami lub maką
razową grubo mieloną.
2. Łączymy
z wodą sól i ocet.
3. Mąki
przesiewamy.
4. Do
zaczyny dodajemy zmiksowaną gruszkę i stopniowo mąkę i płyn.
5. Wyrabiamy
kilka minut drewnianą łyżką lub mikserem na małych obrotach do dobrego
połączenia składników.
6. Zostawiamy
ciasto na 15 -20 minut, aby odpoczęło.
7. Ciasto
wykładamy łyżką do foremek, wyrównujemy wierzch, delikatnie spryskujemy letnią
wodą, posypujemy mąką razową, wkładamy foremki z ciastem do worka foliowego i pozostawiamy
do wyrośnięcia.
8. Ciasto
u mnie urosło dość szybko bo w ciągu 1,5 godziny.
9. Pieczemy
w początkowej temperaturze 230-240st. przez 15 minut.
10. Zmniejszamy
temperaturę do 200-210st i dopiekamy przez około 35minut, zmniejszając jeszcze
stopniowo temperaturę pod koniec pieczenia.
11. Po
wyłączeniu piekarnika, chleby można pozostawić jeszcze chwilę przy uchylonych
drzwiczkach piekarnika.
12. Wyjmujemy
chleb z foremek, niemal natychmiast po wyjęciu z piekarnika, żeby nie
zaparował.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
i poczekaj na jego moderację