Nie dość, że pięknie wygląda to smak nawet przewyższa jego wygląd. Bardzo polecam!
Jeśli zechcecie go upiec, to przygotujecie sobie od razu 2
foremki, każda o rozmiarach 11x35. Wysmarowane i posypane czymkolwiek. Może być
to bułka tarta, płatki migdałów czy wiórki kokosowe.
Ja wybrałam dwie foremki jedną o rozmiarach 11x35, drugą
zdecydowanie mniejszą, półokrągłą. Ciasta było po brzegi, dlatego proponuję Wam
2 foremki większe, aby ciasto nie musiało z nich wychodzić:). Dekoracyjne
foremki są jak najbardziej wskazane.
Ciasto rośnie w piekarniku jakieś 3-4cm. Po upieczeniu nie
opada!
Jest go dość dużo i od razu napiszę, że z połowy porcji piec
nie warto! Ale decyzja należy do Was. Nie przypuszczałam, że z tak prostych
składników można wyczarować coś tak pysznego! Poza tym ciasto można jeść przez
kilka dni i jest coraz lepsze. Dobrze jest je przykryć folią spożywczą, aby nie
traciło swojej wilgotności. Żeby nie bawić się w 2 foremki można użyć jednej dużej o odpowiedniej wielkości np. 25x35cm
Najpierw przygotujmy wcześniej wszystkie składniki
poszczególnych warstw i tak je pogrupujmy, aby nam się nie pomieszały. Potem to
już idzie bardzo szybko. Przy robieniu drugiej warstwy można już włączyć
piekarnik. Na spokojnie i bez większego pośpiechu. Jedna warstwa ciasta
podzielona na dwie części i rozlana do foremek, spokojnie poczeka na przyjęcie
warstwy drugiej, a druga na warstwę trzecią, czyli ostatnią.
Do przygotowania ciasta użyłam ręcznego miksera. Przy dodawaniu
mąki zmniejszałam obroty na minimalne. Nie dodawajcie żadnych sztucznych
aromatów. Ostatecznie wystarczy tylko cytryna do jednej warstwy i do lukru.
Piekłam w temperaturze 180-175-170st. około 45-50 minut, do
suchego patyczka.
W trakcie pieczenia obniżałam temperaturę już po około 20
minutach pieczenia, stąd ta 3 stopniowa rozpiętość.
Ciasto studziłam na kratce, która idealnie zostawiła ślad na
cieście:). To nie było zamierzone.
Polałam ciasto delikatnie lukrem, zrobionym z cukru pudru i
soku z cytryny. Dodatkowo ozdobiłam kandyzowanymi owocami kiwi i żurawiną. Po
upieczeniu ciasto wygląda zwyczajnie, bez żadnej rewelacji. Dopiero środek
ciasta i jego smak powalił mnie na kolana.
Przepis dostałam od Babci Zosi z Podkarpacia, która w pieczeniu
ciast jest mistrzynią. Bardzo dziękuję!
Włoskie ciasto
I Ciasto na spód foremki / kolor żółty /
- 200g cukru,
- 120g miękkiego masła,
- 7 żółtek,
- sok z jednej cytryny,
- ¾ szklanki kwaśnej śmietany, / 4-5 łyżek z dużą górką /,
- 200g mąki,
- ½ porcji proszku do pieczenia / 15g /.
Masło dobrze utrzeć z żółtkami i cukrem pudrem. Dodać mąkę
wymieszaną z proszkiem i śmietanę. Wymieszać i rozlać do 2 foremek.
II Ciasto środkowe / kolor biały /
- 7 białek,
- 200g cukru pudru,
- 120g chłodnego roztopionego masła,
- 70g mąki ziemniaczanej,
- 70g mąki pszennej,
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia.
Ubić białka, pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier, następnie dodać wymieszane mąki z proszkiem do pieczenia.
Lekko wymieszać do połączenia. Na koniec wlać roztopione chłodne masło. Wymieszać do
połączenia składników i wlać na ciasto I dzieląc je na 2 foremki.
III Ciasto, trzecia i ostatnia warstwa / kolor kakaowy /
- 4 jajka,
- 120g cukru pudru,
- 70g mąki,
- 30g kakao,
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia,
- naturalny aromat waniliowy.
Ubić białka i na przemian dodawać żółtka i cukier. Następnie wymieszaną mąkę z kakao i
proszkiem do pieczenia. Wymieszać do połączenia składników i rozlać na ciasto
II, również do 2 foremek.
Wygląda obłędnie ! I te kolory :)
OdpowiedzUsuńWygląda znakomicie. A ja to ciasto piekłam w latach mojej młodości i dawno o nim zapomniałam. Wspomnienia wróciły i odnalazłam przepis na nie i jeszcze kilka innych, do których z pewnością wrócę niebawem. Pozdrawiam:):):)
OdpowiedzUsuńI have been browsing onliine more than 4 hours today, yet I never found any
OdpowiedzUsuńinterestinmg article like yours. It is pretty worth enough for me.
In my opinion, if all website owners and bloggers made good
content as you did, the internet will be a lot more useful
than ever before.
Uwielbiam włoskie ciasto! Na dniach koniecznie sprawę przepis
OdpowiedzUsuń:)
czy można zastąpić cukier ksylitolem,pół kilo cukru trochę mnie przeraża :(
OdpowiedzUsuńTo jest duża blacha ciasta! Co najmniej 30 porcji. Na jedną porcję przypada 17-18g cukru. 1 łyżka cukru waży 12g Może to i dużo ale wystarczy nie słodzić kawy czy herbaty. Ja kontroluję ilość zjadanego cukru w domu. Nie kupuję nic co zawiera cukier! Na co dzień zjadam 1 łyżeczkę cukru kokosowego słodząc kawę. Ciasto jadam od święta:) Co do ksylitolu, to też cukier mniej słodszy i nie dla każdego, są różne opinie. Ja do ciasta dodaję cukier nierafinowany ale ma tylko tę zaletę, że ma jakieś tam składniki mineralne. Możesz użyć ksylitolu ale czy warto?
UsuńWitam.Jaka wielkość foremek do pieczenia tego ciasta?
OdpowiedzUsuń