wtorek, 11 grudnia 2018

Früchtebrot, świąteczne ciasto


Przepis nadesłała mi Pani Maria z Niemiec. Zbliżające się święta Bożego Narodzenia
to okazja, dlatego spieszę z przepisem i zachęcam do pieczenia  tego ciasta na święta. Można już go upiec i pozostawić w chłodnym miejscu.
Pani Mario, wielkie dzięki. Ciasto jest po prostu znakomite. Przepis na ciasto zgodnie z oryginałem. Co zmieniłam?
Zamiast orzechów dodałam 150g suszonych daktyli i śliwek, tak pół na pół. Gruszki i śliwki namoczyłam w mleku. Rodzynki i figi były mięciutkie i takie prosto do jedzenia z torebki, bez konserwantów, użyłam je bez moczenia. Reszta jak w przepisie.
W trakcie pieczenia, już po 15 minutach przykryłam ciasto papierem do pieczenia, ma tendencję do szybkiego rumienienia się. Proponuję przykryć ciasto zanim włożymy do piekarnika i po 15 minutach zmniejszyć temp. do 160st.


 Früchtebrot

Potrzebujemy
  • 200g suszonych gruszek
  • 200g suszonych fig
  • 150g rodzynek
  • 125g masła
  • 150g.orzechow włoskich –obrane / dałam śliwki i daktyle /
  • 150g cukru brązowego
  • 3 jajka –średnie
  • 100 ml rumu
  • 125g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżka kakao
  • 1 pryza / szczypta /zmielonych goździków
  • 1/4 łyżeczki soli
  • masło do foremki


Gruszki i figi pokroić w kostkę. 200ml wody zagotować w garnku. Owoce pokrojone, rodzynki i masło dać do miski i gorącą wodę wmieszać do tego i tak długo mieszać aż masło się rozpuści. Mieszankę ostudzić. Orzechy posiekać grubo nożem.


Nastawić piekarnik na 180st.(umluft-160). Foremkę  podłużną, prostokątną 30cm-natłuścić.Cukier, jajka i rum ubijać na pianę w naczyniu wysokim mikserem na najwyższych obrotach ok. 4 minut.


Mąkę z proszkiem, cynamon, kakao, goździki i sól zmieszać. Potem to  wymieszać na najniższych obrotach z masą jajeczną. Następnie dodać orzechy i owoce.
Ciasto przełożyć łyżką do foremki, wygładzić go i postukać foremką kilkakrotnie o stół co zapobiegnie tworzeniu się za dużych pęcherzy w cieście. Piec na środkowej szynie ok. 60 min.


Zrobić próbę patyczkiem, po upieczeniu wyjąć ciasto i ostudzić trochę na
 siatce. Chleb ostrożnie wydobyć z foremki i całkowicie ostudzić. Owinąć ciasto w folię spożywczą. Przechowywać można w chłodzie nawet 3 tygodnie. Najwcześniej można go kroić i jeść po 2 dniach, wówczas ciasto nabiera więcej smaku.
Można wymienić rodzynki i owoce suszone na inne -ważne żeby ilość się zgadzała.



4 komentarze:

  1. Proszę podać wymiary foremki.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciasto idealnie mieści się w foremce 30cm x 11cm x 7cm / dł.szer.wys./ prawie wypełnia formę i po upieczeniu jest równe jak stół. Właśnie dzisiaj upiekłam, dodam zdjęcie jutro. Tym razem zrobiłam z orzechami ale zamiast gruszek / nie spotkałam takich, które by się nadawały/ dałam śliwkę kalifornijską/. Foremkę wyłożyłam papierem i nie musiałam ciasta przykrywać, bo zmniejszyłam temp.po 15 minutach do 165st.

      Usuń
  2. Dziękuję :). Akurat mam taką foremkę, wiec mogę się posłużyć Twoimi sugestiami. Mam nadzieję, że gdy upiekę to ciasto na nadchodzące Boże Narodzenie, też je wychwalę :).
    Pozdrawiam :).

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeszcze jedna podpowiedź. W przepisie jest, żeby wyłożyć ciasto łyżką do foremki. Ja go po prostu wylałam. Nie jest tak gęste jakby sugerował przepis, nie dosypuj czasami mąki. Jajka były chyba mniej niż średnie, Ważyły w skorupkach 50,53,54g. Użyłam również mąki orkiszowej typ 750 Pozdrawiam również:)

      Usuń

i poczekaj na jego moderację

Print