Przepis doskonały, który polecam z całą odpowiedzialnością. W tym roku dostałam dynię, która jest tak duża, że nie byłam w stanie jej podnieść. Część zamrożę jako pulpę a z resztę zrobię marynowaną tym właśnie sposobem.
Pamiętam jak rozdawałam słoiczki znajomym z tak zrobioną dynią, a było to 10 lat temu i wszyscy się nią zachwycali. Zwracam uwagę aby nie gotować dyni zbyt długo, nie może się za bardzo rozgotować. Po ugotowaniu powinna być szklista i jędrna. Kostka powinna być w miarę jednakowa. Z mniejszych części można zrobić pulpę i zamrozić.Nie zapomnijmy wyjąć przypraw przed włożeniem dyni do słoików!
Składniki:
- 1,5kg obranej dyni / bez skóry i miąższu /,
- 1kg cukru,
- 1,5l octu winnego,
- przyprawy / anyżek, cynamon, 2 liście laurowe, imbir, goździki, 1 płaska łyżeczka ziaren czarnego pieprzu/.
Przygotowanie:
- Dynie kroimy w niezbyt duże kostki lub wydrążamy niewielkie kulki specjalną łyżką.
- Ocet winny z cukrem i przyprawami doprowadzamy do wrzenia i gotujemy 1 minutę.
- Pokrojoną dynię dzielimy na 4 części. Każdą część gotujemy 3-4 minuty w syropie i wyjmujemy łyżką cedzakową do miski.
- Wystudzonym syropem zalewamy dynię i odstawiamy w chłodne miejsce.
- Następnego dnia zlewamy syrop, zagotowujemy 3 minuty i ponownie, po przestudzeniu, zalewamy dynię. Trzeciego dnia zlany syrop gotujemy 5 minut, /zawsze bez przykrycia/.
- Kostki dyni przekładamy do słoików, zalewamy syropem, z którego wcześniej usuwamy przyprawy, na wierzch kładziemy krążek celofanu zwilżony spirytusem, szczelnie zamykamy i odstawiamy w ciemnie i suche miejsce.
- Słoiki z dynia możemy pasteryzować 15 minut w temp. 85st.
Tyle przepis oryginalny, który pochodzi z książki „Ziołowe
Królestwo” praca zbiorowa.
Ja miałam 3kg obranej i pokrojonej w kostkę dyni. Zalewą
zrobiłam ze zwykłego octu.
Przepis po zmianach
- 3kg dyni obranej i pokrojonej w kostkę,
- 1litr octu 10%,
- 3litry wody,
- 1kg cukru,
- Przyprawy jak w przepisie bez anyżku.
Wykonanie jak w przepisie powyżej.
Lubię taką dynię:)
OdpowiedzUsuń