piątek, 29 czerwca 2018

Kurczak zagrodowy na luzie



Faszerowany kurczak świetny na ciepło do obiadu jak i na zimno do kanapek.
Alternatywa do sklepowych wędlin. Luzowałam całego kurczaka po raz pierwszy. Zajęło mi to 30 minut i wcale nie jest to takie trudne jakby mogło się wydawać.
Nadzienie można skomponować w/g własnego pomysłu, jednak jego ilość powinna być zbliżona do tej, którą proponuję. Jest w sam raz do tej wielkości kurczaka.



























Kurczak faszerowany

Potrzebujemy

  • Kurczak zagrodowy około 2kg

Nadzienie do kurczaka

  • 400g zmielonej piersi z indyka,
  • 2 jajka,
  • 2-3 łyżki bułki tartej lub dowolnej ugotowanej kaszy,
  • 1-2 ząbki czosnku,
  • 1 papryczka chili,
  • garść liści pokrzywy,
  • garść świeżego pokrojonego tymianku,
  • 8-10 oliwek,
  • sól,
  • pieprz,
  • ½ szklanki białego wina,
  • wykałaczki,
  • bawełniany sznurek.

    1. Z kurczaka wycinamy wszystkie kości. Staramy się, aby nie przeciąć skóry.
    2. Płaszcz z kurczaka uzupełniamy ścinkami mięsa, które ewentualnie zostały na korpusie lub oddzieliły się w trakcie luzowania.
    3. Wyluzowany płaszcz kurczaka rozkładamy na desce, doprawiamy solą i pieprzem.
    4. Na skórze układamy liście pokrzywy albo szpinaku.
    5. Zmielone piersi indyka doprawiamy solą, pieprzem. Dodajemy żółtka, bułkę, tymianek, pokrojoną drobno papryczkę i czosnek. Wyrabiamy dokładnie jak farsz do mielonych kotletów. Pianę z białek ubijamy i dodajemy na końcu.
    6. Wykładamy farsz na rozłożony płaszcz z kurczaka upychając go również w miejsce po wyciętych kościach z udek i skrzydeł. Same końcówki skrzydeł powinny być wcześniej odcięte.
    7. Podkładając dłonie pod plecy kurczaka składamy kurczaka na pół razem z farszem.
    8. Zabezpieczamy wykałaczkami przeciętą skórę i sznurkiem na krzyż wiążemy wykałaczki. Wystającą skórę po wycięciu kości skrzydeł i nóg kurczaka wpychamy do środka i również zabezpieczamy wykałaczką.
    9. Foremkę smarujemy masłem i wykładamy na nowo zrobionego wyluzowanego kurczaka:).
    10. Piekarnik nagrzewamy do 220st. zmniejszamy temp. do 180-185st. wstawiamy kurczaka do piekarnika. Kiedy skóra kurczaka zacznie się zapiekać polewamy kurczaka winem. 
    11. Pieczemy około 1,5 godziny od czasu do czasu polewając wytworzonym sosem. W międzyczasie jak wyparuje wino dolewamy wrzątku. Staramy się, aby kurczak był w trakcie pieczenia polewany sosem.
    12. Kurczak zagrodowy czy to w całości czy faszerowany powinien być pieczony dłużej od tego przemysłowego.

1 komentarz:

i poczekaj na jego moderację

Print