Faszerowany kurczak świetny na ciepło do obiadu jak i na
zimno do kanapek.
Alternatywa do sklepowych wędlin. Luzowałam całego kurczaka
po raz pierwszy. Zajęło mi to 30 minut i wcale nie jest to takie trudne jakby
mogło się wydawać.
Nadzienie można skomponować w/g własnego pomysłu, jednak
jego ilość powinna być zbliżona do tej, którą proponuję. Jest w sam raz do tej
wielkości kurczaka.
Kurczak faszerowany
Potrzebujemy
- Kurczak zagrodowy około 2kg
Nadzienie do kurczaka
- 400g zmielonej piersi z indyka,
- 2 jajka,
- 2-3 łyżki bułki tartej lub dowolnej ugotowanej kaszy,
- 1-2 ząbki czosnku,
- 1 papryczka chili,
- garść liści pokrzywy,
- garść świeżego pokrojonego tymianku,
- 8-10 oliwek,
- sól,
- pieprz,
- ½ szklanki białego wina,
- wykałaczki,
- bawełniany sznurek.
- Z kurczaka wycinamy wszystkie kości. Staramy się, aby nie przeciąć skóry.
- Płaszcz z kurczaka uzupełniamy ścinkami mięsa, które ewentualnie zostały na korpusie lub oddzieliły się w trakcie luzowania.
- Wyluzowany płaszcz kurczaka rozkładamy na desce, doprawiamy solą i pieprzem.
- Na skórze układamy liście pokrzywy albo szpinaku.
- Zmielone piersi indyka doprawiamy solą, pieprzem. Dodajemy żółtka, bułkę, tymianek, pokrojoną drobno papryczkę i czosnek. Wyrabiamy dokładnie jak farsz do mielonych kotletów. Pianę z białek ubijamy i dodajemy na końcu.
- Wykładamy farsz na rozłożony płaszcz z kurczaka upychając go również w miejsce po wyciętych kościach z udek i skrzydeł. Same końcówki skrzydeł powinny być wcześniej odcięte.
- Podkładając dłonie pod plecy kurczaka składamy kurczaka na pół razem z farszem.
- Zabezpieczamy wykałaczkami przeciętą skórę i sznurkiem na krzyż wiążemy wykałaczki. Wystającą skórę po wycięciu kości skrzydeł i nóg kurczaka wpychamy do środka i również zabezpieczamy wykałaczką.
- Foremkę smarujemy masłem i wykładamy na nowo zrobionego wyluzowanego kurczaka:).
- Piekarnik nagrzewamy do 220st. zmniejszamy temp. do 180-185st. wstawiamy kurczaka do piekarnika. Kiedy skóra kurczaka zacznie się zapiekać polewamy kurczaka winem.
- Pieczemy około 1,5 godziny od czasu do czasu polewając wytworzonym sosem. W międzyczasie jak wyparuje wino dolewamy wrzątku. Staramy się, aby kurczak był w trakcie pieczenia polewany sosem.
- Kurczak zagrodowy czy to w całości czy faszerowany powinien być pieczony dłużej od tego przemysłowego.
wypróbuje..pozdrawiam
OdpowiedzUsuń