Chleb był pieczony jakieś 4 lata temu. Nie podałam rozmiaru
foremek. Być może ktoś zwrócił uwagę na ten błąd i dopisałam w komentarzach na starym blogu. Teraz muszę zgadywać w jakich to ja foremkach piekłam?J
Tak dla orientacji 2
foremki o rozmiarach 25x12, ciasto powinno sięgać do połowy foremki. Okaże się
czy trafiłam, jak ktoś się pokusi na upieczenie tego chleba.
Wyczerpały się baterie w wadze kuchennej a i zapas baterii się
skończył. Musiałam sobie radzić mierząc składniki szklanką.
Poza tym, przyda się jeden przepis nie w gramach tylko na
szklanki. Użyłam szklanki o pojemności 250ml. Można użyć nawet szklanki o
dowolnej pojemności. Ważne, aby wszystkie składniki były mierzone tą samą
szklanką czy kubkiem.
Orzechy nadały smaku i cudownego zapachu. Polecam ten rodzaj
orzechów chociaż cena nie jest mała, ale są zdrowe i pyszne.
Chleb z orzechami brazylijskimi
Na zaczyn
- 2 łyżki zakwasu z mąki żytniej razowej,
- 1 szklanka wody,
- 2 szklanki mąki żytniej typ 720.
Składniki zaczynu mieszamy i pozostawiamy na 12-14 godzin
Ciasto właściwe
- Cały zaczyn,
- 4 szklanki mąki pszennej,
- 1,5 szklanki mąki żytniej typ 720,
- 2 szklanki wody,
- 1,5 szklanki pokrojonych orzechów brazylijskich,
- sól.
Składniki ciasta właściwego mieszamy na koniec dodajemy
orzechy. Wyrabiamy ciasto kilka minut i pozostawiamy na 30 minut, aby
odpoczęło.
Ciasto wykładamy do 2 wysmarowanych i wysypanych mąką
foremek i pozostawimy do wyrośnięcia.
Pieczemy we wcześniej nagrzanym piekarniku do 230st przez 15
minut. Następnie dopiekamy około 30-35 minut w temperaturze220st.
Jaki piękny z smakowity chleb
OdpowiedzUsuń