Pyszny, kolorowy i bardzo smaczny. To chleb na zaczynie drożdżowym, który
kilkanaście godzin fermentuje, dzięki czemu jego smak jest wyjątkowy.
Zamiast rodzynek dodałam tylko suszoną żurawinę a ciasto rosło w koszyczku.
Piekłam na nagrzanej blasze z piekarnika.
Chleb jest słodkawy i taki wyjątkowo śniadaniowy. Można go jeść z białym
serem, dżemem, miodem , masłem albo zupełnie bez niczego.
Chleb marchwiowy
- 3
szklanki mąki chlebowej plus więcej do podsypania,
- 1
1/4 łyżeczki soli kuchennej,
- 1/4
łyżeczki drożdży instant lub innych suchych drożdży,
- 1
1/2 szklanki świeżo wyciśniętego soku z marchwi,
- 3/4
szklanki rodzynek,
- 3/4
szklanki grubo posiekanych orzechów włoskich,
- 1 łyżka nasion kminku.
- W
średniej misce wymieszaj mąkę, sól i drożdże; dodaj sok z marchwi.
- Wymieszaj drewnianą
łyżką lub ręcznie, aż powstanie mokre, lepkie ciasto, około 30
sekund. Jeśli nie jest lepkie w dotyku, dodaj kolejną łyżkę lub dwie wody.
Dodaj rodzynki i orzechy i wymieszaj, aż się połączą z ciastem.
Przykryj miskę i odstaw, aż na powierzchni ciasta utworzą się
bąbelki i ciasta jest więcej niż podwójna ilość. Trwa to od 12 do 18
godzin.
- Hojnie posyp blat
mąką. Skrobaczką lub gumową szpachelką zeskrob ciasto z miski w jednym
kawałku. Omączoną ręką lub skrobaczką skieruj brzegi ciasta do środka.
Umieść czystą ścierkę kuchenną na blacie roboczym i obficie posyp mąką i kminkiem. - Delikatnie umieść ciasto na ściereczce.
Jeśli ciasto jest lepkie, posyp wierzch mąką. Zwiąż luźno rogi ściereczki,
aby pokryły ciasto i umieść w ciepłym miejscu, bez przeciągów, do
wyrośnięcia na 1 do 2 godzin. Ciasto jest gotowe, gdy jego ilość jest
prawie podwojona. Zrób test palcem i jeżeli nie jest gotowe, niech rośnie
15 minut dłużej.
- W
tym samym czasie, na pół godziny przed końcem wyrastania ciasta, nagrzej
piekarnik do 230st. C stopni z garnkiem żeliwnym / kamieniem do pieczenia/
nagrzaną blachą ustawioną w dolnej części pieca. Bardzo ostrożnie przełóż
ciasto ze ściereczki – górą do dołu, do garnka lub na kamień /blachę /.Garnek
przykryj pokrywą i piecz przez 25 minut. Następnie zdejmij pokrywę i piecz
kolejne 15-20 minut, aż chleb będzie miał głęboki brązowy kolor.
Za pomocą łopatki żaroodpornej lub rękawicy, ostrożnie wyjmij chleb z garnka i umieść go na kratce.
Wspaniale wygląda!
OdpowiedzUsuńPrzeczuwam, że mogłabym zjeśc cały bochenek ;)