wtorek, 19 czerwca 2018

Chrupiące paluszki w ziarnach


Zapraszam na chrupiące paluszki z ziarnami, w wersji z cukrem lub wytrawnej bez cukru. Jeśli lubicie kminek, będą równie smaczne.



Idealna przekąska do kawy, herbaty, past czy dipów. Z tej porcji wychodzi ich całe mnóstwo!
Pyszne, chrupiące, pachnące, mniam!



Chrupiące paluszki w ziarnach

Potrzebujemy:

  • 600g mąki orkiszowej pełnoziarnistej,
  • 400g mąki pszennej,
  • 450g miękkiego masła,
  • 3 jajka,
  • 1 szklanka cukru, w wersji wytrawnej pomijamy, w zamian możemy użyć ulubionych ziół,
  • Sól do smaku,
  • Ziarno sezamu, siemię lniane lub kminek.
  
Składniki zagniatamy. Zawijamy w folię i do lodówki lub od razu bierzemy się do pracy.
Z kawałków odrywanego ciasta, formujemy paluszki dowolnej długości, ale nie za długie i niezbyt grube.
Deskę posypujemy ziarnami, aby w trakcie robienia paluszków, ziarno mogło „wejść” w ciasto, wtedy po upieczeniu ziarenka z nich nie spadają.
Pieczemy w temp.170-175st. do zrumienienia. Nie smarujemy przed pieczeniem. Układamy na blasze wyłożonej papierem. Paluszki nie rosną w trakcie pieczenia, więc układamy jeden obok drugiego tak, aby się tylko nie dotykały. Zdejmujemy z blachy aż wystygną.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

i poczekaj na jego moderację

Print