Zapraszam na chrupiące paluszki z ziarnami, w wersji z
cukrem lub wytrawnej bez cukru. Jeśli lubicie kminek, będą równie smaczne.
Idealna przekąska do kawy, herbaty, past czy dipów. Z tej
porcji wychodzi ich całe mnóstwo!
Pyszne, chrupiące, pachnące, mniam!
Chrupiące paluszki w ziarnach
Potrzebujemy:
- 600g mąki orkiszowej pełnoziarnistej,
- 400g mąki pszennej,
- 450g miękkiego masła,
- 3 jajka,
- 1 szklanka cukru, w wersji wytrawnej pomijamy, w zamian możemy użyć ulubionych ziół,
- Sól do smaku,
- Ziarno sezamu, siemię lniane lub kminek.
Składniki zagniatamy. Zawijamy w folię i do lodówki lub od
razu bierzemy się do pracy.
Z kawałków odrywanego ciasta, formujemy paluszki dowolnej
długości, ale nie za długie i niezbyt grube.
Deskę posypujemy ziarnami, aby w trakcie robienia paluszków,
ziarno mogło „wejść” w ciasto, wtedy po upieczeniu ziarenka z nich nie spadają.
Pieczemy w temp.170-175st. do zrumienienia. Nie smarujemy
przed pieczeniem. Układamy na blasze wyłożonej papierem. Paluszki nie rosną w
trakcie pieczenia, więc układamy jeden obok drugiego tak, aby się tylko nie
dotykały. Zdejmujemy z blachy aż wystygną.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
i poczekaj na jego moderację