Oryginalny przepis na chleb drożdżowy znajdziecie u Ani na
blogu Kuchennymi drzwiami
To była czerwcowa piekarnia w 2016r.
To była czerwcowa piekarnia w 2016r.
Ja podaję dwa przepisy na ten chleb. Na zakwasie i na
drożdżach.
W jednym i drugim zamiast mąki pszennej dałam orkiszową
jasną. Poza tym ciasto drożdżowe po wyjęciu z lodówki wyrastało o wiele dłużej
niż w przepisie. Zwracam na to uwagę bo po wyjęciu z lodówki, ciasto w
zależności od temperatury w domu musi najpierw się ocieplić a dopiero potem
zaczyna rosnąć. Dopiero po 1 godzinie i 45 minutach włożyłam ciasto do
nagrzanego piekarnika.
Sól, ważny dodatek nie tylko smakowy! Pomaga ustabilizować
miąższ pieczywa przez wzmocnienie glutenu, ciasto mniej się klei przez co
łatwiej formować bochenki i chleb jest bardziej pulchny.
1 łyżeczka z pełną górką waży 11g i stanowi 2% mąki użytej do wypieku tego chleba. Ważymy mąkę zważmy i sól. Soli można dodać mniej niż 2% jeśli dodajemy do ciasta zioła albo Np. zamiast wody maślankę czy serwatkę.
Pamiętacie chleb toskański w Weekendowej piekarni w 2009r? To był chleb pieczony bez soli. Ja piekąc go posypałam wierzch bochenka solą gruboziarnistą dla smaku, bo bałam się że nikt nie będzie chciał jeść. Chleb został zjedzony a to doświadczenie pokazało mi jak ważna jest sól.
1 łyżeczka z pełną górką waży 11g i stanowi 2% mąki użytej do wypieku tego chleba. Ważymy mąkę zważmy i sól. Soli można dodać mniej niż 2% jeśli dodajemy do ciasta zioła albo Np. zamiast wody maślankę czy serwatkę.
Pamiętacie chleb toskański w Weekendowej piekarni w 2009r? To był chleb pieczony bez soli. Ja piekąc go posypałam wierzch bochenka solą gruboziarnistą dla smaku, bo bałam się że nikt nie będzie chciał jeść. Chleb został zjedzony a to doświadczenie pokazało mi jak ważna jest sól.
Piekłam chleby nie w garnku, tylko na żeliwnej patelni z
odkręcaną rączką. Patelnia miała służyć mi do smażenia, ale jej waga / prawie
3kg / sprawiła, że już na stałe przeznaczyłam ją do pieczenia chleba i spisuje
się świetnie J
Chleb na drożdżach jest przepyszny, mięciutki, delikatny,
pachnący i z chrupiąca skórką. To przepis dla tych, którzy nie pieką na
zakwasie i dla tych, którzy jeszcze w ogóle nie piekli chleba w domu. Uda się
każdemu!
Muszę przyznać, że po raz pierwszy miałam na stole jednocześnie
dwa rodzaje chleba. Na zakwasie piekłam dzień później niemal z identycznych składników i mogłam je
dokładnie porównać.
Jak już wspomniałam oba chlebki są pyszne, wizualnie różnią
się odrobinę wyglądem miąższu, jednak bez wskazania który jest który, trudno
byłoby je odróżnić.
Najprostszy chleb z garnka na drożdżach
·
350g mąki orkiszowej jasnej,
·
200g mąki żytniej typ 720,
·
20g świeżych drożdży,
·
11g soli,
·
1 1/2 łyżki oliwy z pestek dyni lub innej,
·
380g wody.
Do miski w której będziemy wyrabiać ciasto na chleb
przesiewamy obie mąki, robimy dołek i wkruszamy drożdże. Dodajemy odrobinę wody
i delikatnie mieszamy drożdże z wodą i odrobiną mąki. To zaczyn na skróty, aby
nie robić go w oddzielnej misce.
Kiedy zaczyn ruszy dodajemy pozostałe składniki i resztę
wody. Wyrabiamy ciasto do dokładnego połączenia składników. Miskę przykrywamy
folią spożywczą i od razu wkładamy do lodówki na noc. U mnie ciasto spędziło w
lodówce 11,5 godziny.
Po tym czasie ciasto wyjęłam na blat posypany mąką i uformowałam bochenek. Włożyłam do koszyczka do ostatecznego wyrośnięcia.
W oryginalnym przepisie jest mowa o 40 minutach. U mnie ciasto rosło o wiele dłużej, prawie 2 godziny zanim włożyłam je do piekarnika nagrzanego do 230st. Piekłam 45 minut obniżając temp. do 210st po 15 minutach.
Po tym czasie ciasto wyjęłam na blat posypany mąką i uformowałam bochenek. Włożyłam do koszyczka do ostatecznego wyrośnięcia.
W oryginalnym przepisie jest mowa o 40 minutach. U mnie ciasto rosło o wiele dłużej, prawie 2 godziny zanim włożyłam je do piekarnika nagrzanego do 230st. Piekłam 45 minut obniżając temp. do 210st po 15 minutach.
Najprostszy chleb z garnka na zakwasie
Zaczyn, wieczór dzień przed pieczeniem chleba
·
1 łyżka aktywnego zakwasu z mąki żytniej
razowej,
·
200g mąki żytniej typ 720,
·
250g wody.
Składniki zaczynu mieszamy w misce, przykrywamy i
pozostawiamy na 11 godzin. U mnie po tym czasie ciasto lekko zaczęło opadać.
Chcąc zachować ciągłość fermentacji, wzięłam się za ciasto właściwe.
Ciasto właściwe
·
Cały zaczyn,
·
11g soli,
·
110g wody,
·
11/2 łyżki oliwy,
·
350g mąki orkiszowej jasnej.
Składniki ciasta właściwego dokładnie zagniatamy przez kilka minut. Następnie dajemy ciastu
odpocząć 30 minut.
Po tym czasie formujemy bochenek i wkładamy do koszyczka do
ostatecznego wyrośnięcia. U mnie ciasto rosło 2,5 godziny. To już chyba u mnie
norma jeśli chodzi o chleb na zakwasie.
Pieczenie identyczne jak chleba na drożdżach.
Pieczenie identyczne jak chleba na drożdżach.
od dawna próbuję zrobić chleb na zakwasie w garze rzymskim, niestety, ten także słabo wyszedł;((( chyba caly czas popełniam ten sam błąd, chleb mi zawsze wychodzi płaski, skórka twarda jak kamień, środek ok, ale o takim miąższu jak zdjęciu to mogę tylko pomarzyć, podczas wyrabiania chleb potwornie mi się kleił, czy tak ma byc? ledwo ręcę domyłam; będę wdzięczna za rady
OdpowiedzUsuńJeśli robisz w/g przepisu to wina tkwi w zakwasie albo w niedostatecznym wyrośnięciu chleba albo w jakości mąki albo...przyczyn może być wiele. Napisz proszę coś więcej abym mogła Ci pomóc!
Usuń