środa, 20 czerwca 2018

Najprostszy chleb z garnka na zakwasie i na drożdżach


Oryginalny przepis na chleb drożdżowy znajdziecie u Ani na blogu Kuchennymi drzwiami
To była czerwcowa piekarnia w 2016r.

Ja podaję dwa przepisy na ten chleb. Na zakwasie i na drożdżach.
W jednym i drugim zamiast mąki pszennej dałam orkiszową jasną. Poza tym ciasto drożdżowe po wyjęciu z lodówki wyrastało o wiele dłużej niż w przepisie. Zwracam na to uwagę bo po wyjęciu z lodówki, ciasto w zależności od temperatury w domu musi najpierw się ocieplić a dopiero potem zaczyna rosnąć. Dopiero po 1 godzinie i 45 minutach włożyłam ciasto do nagrzanego piekarnika.



Sól, ważny dodatek nie tylko smakowy! Pomaga ustabilizować miąższ pieczywa przez wzmocnienie glutenu, ciasto mniej się klei przez co łatwiej formować bochenki i chleb jest bardziej pulchny.
1 łyżeczka z pełną górką waży 11g i stanowi 2% mąki użytej do wypieku tego chleba. Ważymy mąkę zważmy i sól. Soli można dodać mniej niż 2% jeśli dodajemy do ciasta zioła albo Np. zamiast wody maślankę czy serwatkę.
Pamiętacie chleb toskański w Weekendowej piekarni w 2009r? To był chleb pieczony bez soli. Ja piekąc go posypałam wierzch bochenka solą gruboziarnistą dla smaku, bo bałam się że nikt nie będzie chciał jeść. Chleb został zjedzony a to doświadczenie pokazało mi jak ważna jest sól.



Piekłam chleby nie w garnku, tylko na żeliwnej patelni z odkręcaną rączką. Patelnia miała służyć mi do smażenia, ale jej waga / prawie 3kg / sprawiła, że już na stałe przeznaczyłam ją do pieczenia chleba i spisuje się świetnie J
Chleb na drożdżach jest przepyszny, mięciutki, delikatny, pachnący i z chrupiąca skórką. To przepis dla tych, którzy nie pieką na zakwasie i dla tych, którzy jeszcze w ogóle nie piekli chleba w domu. Uda się każdemu!






Muszę przyznać, że po raz pierwszy miałam na stole jednocześnie dwa rodzaje chleba. Na zakwasie piekłam dzień później  niemal z identycznych składników i mogłam je dokładnie porównać.
Jak już wspomniałam oba chlebki są pyszne, wizualnie różnią się odrobinę wyglądem miąższu, jednak bez wskazania który jest który, trudno byłoby je odróżnić.







Najprostszy chleb z garnka na drożdżach

·        350g mąki orkiszowej jasnej,
·        200g mąki żytniej typ 720,
·        20g świeżych drożdży,
·        11g soli,
·        1 1/2 łyżki oliwy z pestek dyni lub innej,
·        380g wody.

Do miski w której będziemy wyrabiać ciasto na chleb przesiewamy obie mąki, robimy dołek i wkruszamy drożdże. Dodajemy odrobinę wody i delikatnie mieszamy drożdże z wodą i odrobiną mąki. To zaczyn na skróty, aby nie robić go w oddzielnej misce.
Kiedy zaczyn ruszy dodajemy pozostałe składniki i resztę wody. Wyrabiamy ciasto do dokładnego połączenia składników. Miskę przykrywamy folią spożywczą i od razu wkładamy do lodówki na noc. U mnie ciasto spędziło w lodówce 11,5 godziny.
Po tym czasie ciasto wyjęłam na blat posypany mąką i uformowałam bochenek. Włożyłam do koszyczka do ostatecznego wyrośnięcia.
W oryginalnym przepisie jest mowa o 40 minutach. U mnie ciasto rosło o wiele dłużej, prawie 2 godziny zanim włożyłam je do piekarnika nagrzanego do 230st. Piekłam 45 minut obniżając temp. do 210st po 15 minutach.


Najprostszy chleb z garnka na zakwasie

Zaczyn, wieczór dzień przed pieczeniem chleba

·        1 łyżka aktywnego zakwasu z mąki żytniej razowej,
·        200g mąki żytniej typ 720,
·        250g wody.

Składniki zaczynu mieszamy w misce, przykrywamy i pozostawiamy na 11 godzin. U mnie po tym czasie ciasto lekko zaczęło opadać. Chcąc zachować ciągłość fermentacji, wzięłam się za ciasto właściwe.

Ciasto właściwe

·        Cały zaczyn,
·        11g soli,
·        110g wody,
·        11/2 łyżki oliwy,
·        350g mąki orkiszowej jasnej.

Składniki ciasta właściwego dokładnie zagniatamy  przez kilka minut. Następnie dajemy ciastu odpocząć 30 minut.
Po tym czasie formujemy bochenek i wkładamy do koszyczka do ostatecznego wyrośnięcia. U mnie ciasto rosło 2,5 godziny. To już chyba u mnie norma jeśli chodzi o chleb na zakwasie.
Pieczenie identyczne jak chleba na drożdżach.


2 komentarze:

  1. od dawna próbuję zrobić chleb na zakwasie w garze rzymskim, niestety, ten także słabo wyszedł;((( chyba caly czas popełniam ten sam błąd, chleb mi zawsze wychodzi płaski, skórka twarda jak kamień, środek ok, ale o takim miąższu jak zdjęciu to mogę tylko pomarzyć, podczas wyrabiania chleb potwornie mi się kleił, czy tak ma byc? ledwo ręcę domyłam; będę wdzięczna za rady

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli robisz w/g przepisu to wina tkwi w zakwasie albo w niedostatecznym wyrośnięciu chleba albo w jakości mąki albo...przyczyn może być wiele. Napisz proszę coś więcej abym mogła Ci pomóc!

      Usuń

i poczekaj na jego moderację

Print