wtorek, 11 września 2018

Leczo z cukinią



Przepyszne leczo! To teraz najlepsza pora na jego przyrządzanie. Warzywa o tej porze to bomba witaminowa i wiele innych cennych składników.
Do tej potrawy podsmażam
warzywa stopniowo, zaczynając od tych najtwardszych, na dość dużym ogniu w dobrze nagrzanym garnku. Warzywa powinny być w całości miękkie i jednocześnie lekko chrupiące.
Rozgotowane warzywa to nie tylko większa strata cennych składników, ale też nieciekawy smak.
Wszystkie składniki najpierw kroję i oddzielnie wrzucam do miseczek. Kiełbasę kroję w talarki, pozostałe składniki w średnią kostkę. Pomidory przed krojeniem sparzam i obieram ze skórki. Sok pomidorowy dolewam na samym końcu, bo może się okazać zbyteczny, z uwagi na to, że warzywa puszczają dużo soku.
Przygotowując wszystkie składniki, ułatwiam sobie dalszą pracę i przygotowanie tej pysznej jednogarnkowej potrawy trwa szybko i sprawnie.


  

Leczo z cukinią


Składniki:

  • 5 sztuk dużej mięsistej papryki / czerwona, żółta /,
  • 3-4 małe cukinie,
  • 3 duże cebule,
  • 2-3 ząbki czosnku,
  • 6-7 mięsistych pomidorów,
  • 1-2 papryczki chili,
  • ewentualnie 1 szklanka soku pomidorowego,
  • kawałek wędzonego boczku,
  • kiełbasa wiejska lub polska wędzona surowa,
  • odrobinę oleju lub jak kto woli smalcu do podsmażania,
  • sól, pieprz do smaku,
  • świeże zioła / bazylia, oregano /.

    1. W szerokim garnku roztapiamy odrobinę tłuszczu i na rozgrzany wrzucamy boczek i kiełbasę oraz drobno pokrojoną papryczkę chili i smażymy do zrumienienia.
    2. Następnie wrzucamy cebulę i czosnek podsmażamy do zeszklenia.
    3. Teraz papryka. Jest najtwardsza z warzyw, więc przysmażamy ją najdłużej.
    4. Następnie cukinia.
    5. Na samym końcu pomidory, które szybko wytworzą sos.
    6. Gotujemy do chwili aż warzywa będą miękkie, ale nierozgotowane.
    7. Jeśli leczo jest zbyt gęste to w tym momencie dolewamy soku pomidorowego.
    8. Na końcu doprawiamy solą i pieprzem i dodajemy świeże pokrojone zioła.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

i poczekaj na jego moderację

Print