wtorek, 8 grudnia 2020

Świąteczne ciasto migdałowe z kawą


Po odmierzeniu składników, ciasto przygotujemy w trakcie nagrzewania piekarnika. To dość szybko jak na tak pyszne ciasto.

W piekarniku rośnie, ale potem opada delikatnie i równomiernie. Tym się nie przejmujmy. To ciasto bez mąki i proszku do pieczenia. Jedynie, co pozwala mu urosnąć w piekarniku to jajka, cukier trzyma fason a reszta to ciężka artyleria:) Nie ma co przesadzać z dekorowaniem i dodatkowo dokładać kalorii.

 


 Ja posypałam delikatnie cukrem pudrem i prażonymi płatkami migdałowymi. Zapach kawy pomieszany z delikatnym zapachem migdałów, wanilii i cynamonu. To ciasto godne świątecznego stołu.

 


 Ciasto migdałowe z kawą

16. 12.2013  |  08:12

Potrzebujemy

1.       6 żółtek,

2.       250g utartych migdałów,

3.       200g cukru pudru,

4.       200g miękkiego masła,

5.       1-2 łyżki ekstraktu z wanilii

6.       ½ łyżeczki cynamonu,

7.       40g delikatnej, drobno mielonej kawy prawdziwej,

8.       piana z 6 ubitych białek.

 

Masło miksujemy do białości dodając cukier. Następnie kolejno żółtka i miksujemy na puszystą masę. Stopniowo dodajemy starte migdały, kawę, wanilię i cynamon. Na koniec  dodajemy pianę z ubitych białek i delikatnie mieszamy. Do natłuszczonej tortownicy o średnicy 21-25cm wylewamy ciasto, wyrównujemy wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180st. na 30-35 minut, do suchego patyczka.


2 komentarze:

i poczekaj na jego moderację

Print