sobota, 7 grudnia 2019

Kapuściana zapiekanka




To jednogarnkowe danie jest dla wielu osób. Można przygotować wieczorem a zapiec następnego dnia przed podaniem.

Można użyć zwykłej kapusty, ale włoska jest w/g mnie o wiele lepsza, bardziej delikatna a liście nawet te najmniejsze można wykorzystać niemal do samego środka kapusty.
Te najmniejsze liście można ułożyć w środkowej warstwie zapiekanki.





Kapuściana zapiekanka

Potrzebujemy

  • 1 duża włoska kapusta,
  • 350g mielonego mięsa wieprzowego lub drobiowego,
  • 250g wędzonego boczku w plasterkach lub innej wędzonki,
  • 3 duże cebule,
  • 1 jajko,
  • 300g grzybów leśnych / teraz mrożonych / lub pieczarek,  
  • 2 torebki brązowego lub zwykłego ryżu,
  • pęczek natki pietruszki,
  • sól i pieprz do smaku.
  • odrobinę smalcu.
  
    1. Kapustę przygotowujemy jak do gołąbków. Ścinamy w liściach główne zgrubienia. Możemy wykorzystać i te najmniejsze liście.
    2. W osolonej wodzie, w której gotowana była kapusta, gotujemy ryż. Po ugotowaniu odsączamy.
    3. Cebulę kroimy w pół talarki, szklimy na patelni z dodatkiem tłuszczu.
    4. Dodajemy pokrojone w kostkę grzyby. Dusimy do chwili aż wyparuje sok. Przyprawiamy solą i pieprzem, zdejmujemy z patelni do miski.
    5. Na patelnię wkładamy mielone mięso i smażymy do zrumienienia. Dodajemy mięso do ryżu, doprawiamy solą i pieprzem, wbijamy jajko mieszamy i na koniec dodajemy pokrojoną natkę pietruszki. Przekładamy do drugiej miski.
    6. Mamy przygotowane liście kapusty i boczek w plasterkach.
    7. W zapiekance powinno być 3 warstwy nadzienia i 4 warstwy kapusty. Liście kapusty od razu możemy podzielić na 4.
    8. Na dno naczynia do zapiekania układamy połowę boczku i układamy pierwszą warstwę kapusty.
    9. Następnie układamy na liściach 1/3 farszu z ryżem i ¼  z grzybami.
    10. Układamy następną porcję liści, farsz z ryżem i grzybami i tak do wyczerpania składników.
    11. Kończymy przykrywając zapiekankę liśćmi kapusty. Smarujemy liście roztopionym smalcem i układamy na wierzch plasterki boczku.
    12. Zapiekamy w temperaturze 250st. przez 30-40 minut bez przykrycia. Jeśli w połowie zapiekania boczek i kapusta za bardzo będą się rumienić, zmniejszamy temperaturę i przykrywamy naczynie pokrywą albo papierem do pieczenia.





2 komentarze:

  1. Pomysł mi się bardzo podoba, boję się jednak późniejszych niestrawności. ;-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Trochę się boję tej kapusty, a czy to czasem nie szynka parmeńska zamiast boczku ?

    OdpowiedzUsuń

i poczekaj na jego moderację

Print