poniedziałek, 15 marca 2021

Wiosenna karpatka


 Ciasto upiekłam na blasze z piekarnika. W trakcie pieczenia zrobiły się na nim góry i doliny, a brzegi ciasta były najwyższymi szczytami:). Moja blacha z piekarnika ma rozmiary 30x42cm, więc ciasto nie jest za grube i jak dla mnie w sam raz. Można upiec w 2 foremkach o odpowiednich rozmiarach,

środa, 17 lutego 2021

Szybki chleb żytni z tartym jabłkiem


            Jak na chleb na zakwasie, to naprawdę szybki i bardzo prosty. Jeśli odejmiemy czas fermentacji zaczynu, przy którym nic nie robimy, to czas skraca się do około 3 godzin.

poniedziałek, 25 stycznia 2021

Chleb Maryny

Pierwszy chleb z prażoną mąką piekłam w 2009r. Ten chleb to kolejna wersja, który pieczony był w marcowej piekarni prawie 6 lat temu pod nazwą

poniedziałek, 18 stycznia 2021

Pieczeń rzymska pieczona w liściach kapusty z kaszą jaglaną i serem mozzarella


Nie smarujemy foremki, nie używamy bułki i plastrów z boczku, aby ją obłożyć przed pieczeniem. To wszystko nam zastąpią liście kapusty, których po upieczeniu jeść nie musimy.

środa, 13 stycznia 2021

Schab suszony



Bardzo smakowity! Pachnący ziołami i delikatnie czosnkiem. Przyprawy można dowolnie komponować. Czosnek i sól to podstawa. Mięso powinno być dobrej jakości, kupione w sprawdzonym miejscu.

Print