piątek, 29 listopada 2024

Zapiekana brukselka z pomidorami i plastrami karkówki


Danie może być dla 4 osób. Składniki można przygotować wieczorem jak np. ugotować brukselkę i zamarynować mięso. Na drugi dzień mniej pracy i obiad w pół godziny.
Polecam nawet na świąteczny stół


Zapiekana brukselka z pomidorami i plastrami karkówki

Potrzebujemy,

  • 4 plastry karkówki,
  • 1kg brukselki,
  • kilka pomidorków koktajlowych lub zwykłych niedużych,
  • 2 świeże papryczki chili,
  • ½ szklanki białego wytrawnego wina,
  • 2 ząbki czosnku,
  • sól,
  • pieprz,
  • odrobinę octu balsamicznego lub jabłkowego,
  • oliwa,
  • 2 szklanki mleka,
  • woda,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • natka pietruszki do dekoracji.
  • W moździerzu ucieramy z solą pokrojony czosnek, papryczkę, dodajemy pieprz, oliwę i odrobinę octu. Mięso można delikatnie potraktować tłuczkiem. Następnie nacieramy plastry mięsa i odstawiamy na kilka godzin. Mięso podsmażamy do zrumienienia z obu stron. Plastry karkówki  powinny być prawie miękkie.
  • Brukselkę obieramy z pierwszych liści, nacinamy głąb na krzyż i gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem mleka i cukru do miękkości. Brukselka powinna być miękka, ale nierozgotowana.
  • Układamy w naczyniu do zapiekania odsączoną brukselkę, na niej układamy plastry karkówki i pomidorki. Spryskujemy oliwą i zapiekamy w temp. około 180st przez 15-20 minut. W połowie zapiekania dolewamy wino.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

i poczekaj na jego moderację

Print