Danie może być dla 4 osób. Składniki można przygotować wieczorem jak np. ugotować brukselkę i zamarynować mięso. Na drugi dzień mniej pracy i obiad w pół godziny.
Polecam nawet na świąteczny stół
Polecam nawet na świąteczny stół
Zapiekana brukselka z pomidorami i plastrami karkówki
Potrzebujemy,
- 4 plastry karkówki,
- 1kg brukselki,
- kilka pomidorków koktajlowych lub zwykłych niedużych,
- 2 świeże papryczki chili,
- ½ szklanki białego wytrawnego wina,
- 2 ząbki czosnku,
- sól,
- pieprz,
- odrobinę octu balsamicznego lub jabłkowego,
- oliwa,
- 2 szklanki mleka,
- woda,
- 1 łyżeczka cukru,
- natka pietruszki do dekoracji.
- W moździerzu ucieramy z solą pokrojony czosnek, papryczkę, dodajemy pieprz, oliwę i odrobinę octu. Mięso można delikatnie potraktować tłuczkiem. Następnie nacieramy plastry mięsa i odstawiamy na kilka godzin. Mięso podsmażamy do zrumienienia z obu stron. Plastry karkówki powinny być prawie miękkie.
- Brukselkę obieramy z pierwszych liści, nacinamy głąb na krzyż i gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem mleka i cukru do miękkości. Brukselka powinna być miękka, ale nierozgotowana.
- Układamy w naczyniu do zapiekania odsączoną brukselkę, na niej układamy plastry karkówki i pomidorki. Spryskujemy oliwą i zapiekamy w temp. około 180st przez 15-20 minut. W połowie zapiekania dolewamy wino.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
i poczekaj na jego moderację