Bardzo stary przepis, chyba z 2010r. albo nawet dużo wcześniej. Jest wart przypomnienia. Jest jednak jeden problem nigdzie nie ma oliwy carotino
Szkoda bo oliwa była niesamowita. Jeśli komuś z Was uda się gdzieś kupić niech mnie powiadomi. Chleb można upiec używając innej oliwy. Jest przepyszny i bardzo polecam. Delikatny miąższ z dużymi dziurkami. Sprężysty, dobrze wypieczony i pasujący do wszystkiego.Pszenny chleb na zakwasie z marchewką i oliwą carotino
Potrzebujemy
- 400g ciasta zakwaszonego z mąki pszennej chlebowej typ 850 x),
- 220g utartej marchwi na drobnej tarce do jarzyn / karotka /,
- 220g wody z mlekiem,
- 720g mąki pszennej typ 500,
- 2 łyżki octu balsamicznego,
- sól,
- Chlust oliwy pod koniec wyrabiania xx)
·
X) Ciasto zakwaszone, zaczyn
- 1 łyżka dowolnego zakwasu,
- 200g mąki pszennej chlebowej typ 850,
- 200g wody.
Mieszamy, przykrywamy i odstawiamy na 12-14 godzin do fermentacji.
Do ciasta zakwaszonego dodałam utartą marchewkę, do wody z mlekiem wsypałam sól i dodałam ocet balsamiczny. Stopniowo dodawałam mąkę i płyn, wyrabiałam przez 10 min. Ciasto kleiło się ale po dłuższym wyrabianiu zmniejszyło lepkość. Pod koniec dodałam olej i jeszcze wyrobiłam krótko. Pozostawiłam przykryte ściereczką na 2 godz. Nie podwoiło objętości ale widać było, że urosło znacznie. Wyjęłam na blat posypany mąką, odgazowałam, podzieliłam na 2 części.
Z jednej uformowałam okrągły z drugiej podłużny bochenek. Ułożyłam w koszyczkach do wyrośnięcia. Po godzinie jeden z nich przeniosłam w chłodniejsze miejsce. Nie mogłam piec 2 jednocześnie, chciałam spowolnić wzrost. Rósł 3 godziny, drugi o 40 min dłużej. Piekarnik z kamieniem nagrzałam do tem.250 st. Włożyłam nacięty chleb, spryskałam wodą, zmniejszyłam temp. do 230 st. i piekłam 35 min.
xx) dodałam oliwę carotino z owoców czerwonej palmy i kanoli o kolorze mocnej pomarańczy. W połączeniu z marchewką i octem balsamicznym wyszedł taki fajny kolor.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
i poczekaj na jego moderację