środa, 23 października 2024

Maślane ciasteczka z tymiankiem

 

Moje ciasteczka są z sera zrobionego w domu. Może być również ser ze sklepu. Sera nie przekręcamy przez maszynkę, to jest zbyteczne.

Do ciasta nie dodajemy cukru.

 Można je przygotować na słodko lub wytrawnie. Są kruche, delikatnie i wyjątkowo pyszne. Jeśli chcemy, aby ciasteczka były lekko słodkie, wystarczy w trakcie formowania posypać blat cukrem kryształem zamiast mąki, albo zrobić nadziewane dżemem.

Dżem powinien być gęsty, jeśli taki nie jest należy go podgrzać i zredukować ilość płynu.  

Jeśli ciasteczka mają być wytrawne, wystarczy blat posypać ziarnami.

Maślane ciasteczka z tymiankiem, przepis archiwalny

 Potrzebujemy

  • 370g sera twarogowego,
  • 300g schłodzonego masła,
  • 4 żółtka,
  • 400g mąki orkiszowej jasnej,
  • sól do smaku,
  • ½ szklanki świeżego, pokrojonego tymianku,
  • ziarna sezamu białego i czarnego,
  • ewentualnie domowy dżem lub inny gęsty.

Ser kruszymy w palcach, dodajemy żółtka, sól i tymianek. Delikatnie łączymy. Na blat wysypujemy mąkę dodajemy masło i siekamy z mąką na drobne kawałki.

Posiekane masło z mąką łączymy z masą serową i szybko zagniatamy w kulę. Dobrze schładzamy w lodówce, zanim będziemy robić ciasteczka.

Nie wałkujemy ciasta w placki, bo skrawki ponownie zagniecione stają się zbyt miękkie do ponownego wałkowania. Najlepiej ciasto odcinać po kawałku i wkładać ponownie do lodówki aby zapobiec nadmiernemu rozluźnieniu. Wałkować w małe placuszki lub formować wałeczki albo inne kształty. Jak już wspomniałam, do wałkowania zamiast podsypywać blat mąką, użyjmy ziaren lub jeśli mają być na słodko cukru kryształu.

Pieczemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w piekarniku nagrzanym do 180st do zrumienienia.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

i poczekaj na jego moderację

Print