Kurczak pieczony w garnku rzymskim jest soczysty i wyjątkowo smaczny. Nie musimy go w trakcie pieczenia doglądać tak często jak przy pieczeniu tradycyjnym sposobem.
Dopiero pod koniec pieczenia zdejmujemy pokrywę i ewentualnie podpiekamy aby był bardziej przyrumieniony. Tym razem dodatkowo podrumieniłam kurczaka wyjmując go z garnka i kładąc na blachę z upieczonymi już warzywami. Pieczenie kurczaka i warzyw trwało około 90minut.Kurczak zagrodowy pieczony w całości z ziołami, cytryną i warzywami
Potrzebujemy
- Kurczak zagrodowy o wadze 1,5kg,
- pieprz biały,
- suszona papryczka chili w płatkach,
- sól,
- około ½ kostki masła,
- 2 z ziół do wyboru: tymianek, majeranek, rozmaryn, hyzop,
- 2 cytryny EKO.
Kurczaka myjemy i osuszamy. Nacieramy z wierzchu i w środku solą, pieprzem i płatkami chili wymieszanymi z olejem . Zioła płuczemy i wkładamy do środka kurczaka zabezpieczając otwór wykałaczką. Kawałki masła wkładamy pod skórę delikatnie oddzielając ją od piersi.
Tak przygotowanego kurczaka pozostawiamy na kilka godzin a nawet na całą noc w lodówce. Kurczaka nie piekłam z warzywami, tylko oddzielnie w garnku rzymskim pod przykryciem.
Na samym dole piekarnika umieściłam warzywa piętro wyżek garnek z kurczakiem.
Kiedy był prawie gotowy, wyjęłam kurczaka z garnka i położyłam na miękkich już warzywach zdejmując z nich papier. Polałam kurczaka sokiem z jednej cytryny, drugą pokroiłam w plastry i ułożyłam na kurczaku. Dopiekałam przy włączonej górnej grzałce 10-15 minut polewając sosem, który pozostał po pieczonym kurczaku.
Przygotowujemy warzywa,
- 3 marchewki,
- 2 małe cukinie,
- kilka małych ziemniaków,
- 1 seler z liśćmi,
- 2 cebule,
- 2 kwaśne jabłka,
- kilka obranych ząbków czosnku,
- sól i pieprz do smaku,
- kilka łyżek oleju,
- 1 łyżka domowej wegety lub wegety EKO,
- około 100ml wody.
Nacięte w paski warzywa wkładamy do miski, dorzucamy czosnek i cebulę przekrojoną na pół oraz jabłka pokrojone na części bez gniazd nasiennych. Dodajemy przyprawy, polewamy olejem i porządnie mieszamy w misce. Tak przygotowane warzywa pozostawiamy w chłodzie, na co najmniej godzinę.
Następnie wykładamy warzywa na blachę z piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia namoczonym w wodzie x). Spryskujemy warzywa wodą przelaną do spryskiwacza. Drugim namoczonym papierem szczelnie przykrywamy i wstawiamy na najniższą półkę do piekarnika nagrzanego do temp. około 220st.
x) Odpowiedniej wielkości papier wkładamy do miski z wodą, zgniatamy i lekko wyciskamy w dłoniach. Prostujemy i przykrywamy warzywa.
Wspaniały przepis! Ten kurczak aż tutaj mi pachnie...
OdpowiedzUsuń