poniedziałek, 23 sierpnia 2021

Zimowa sałatka z ogórków, papryki, selera naciowego i kurkumy


Przepis na sałatkę dostałam od Pani Zosi z Podkarpacia. Serdeczne dzięki:) Znam jej smak, zajadam się nią, co najmniej trzeci sezon zimowy.

Jest rewelacyjna! Nie przypuszczałam, że z tak prostych składników, można zrobić coś tak pysznego!

Bardzo polecam. Przy czym przepis jest niesamowicie precyzyjny. Musimy jednak pamiętać, żeby sałatka była dość ścisło ułożona w słoikach. W słoiku są dwie warstwy, ogórki z papryką, a na nich cebula, czosnek i liście selera. Grubość warstwy cebuli rozkładamy w zależności od wielkości słoika.


Zimowa sałatka z ogórków, papryki, selera naciowego i kurkumy

Na sałatkę 

  • 4kg ogórków, najlepsze nieduże,
  • 2 czerwone papryki lub żółta i czerwona. 

Ogórki kroimy w plasterki. Nie obieramy ale wcześniej je myjemy i wycieramy do sucha. Z papryki wydrążamy gniazda i kroimy w paski 2-3cm. Mieszamy i napełniamy słoiki do ¾ wysokości.  

Zalewa / szklanka 250ml /

  • 500ml wody,
  • 5 szklanek cukru,
  • 3 szklanki octu 10%,
  • garść liści selera,
  • 5 sztuk cebuli,
  • 1/3 szklanki soli,
  • 3 ząbki czosnku,
  • kilka kulek pieprzu,
  • 1 torebka kurkumy, 20-25g.

Cebulę kroimy wzdłuż na pół i siekamy drobno w piórka lub pół talarki, wkładamy do miski z pokrojonym w plasterki czosnkiem. Drobno kroimy liście selera. Do garnka wlewamy ocet, wsypujemy cukier i sól. Doprowadzamy do zagotowania i rozpuszczenia cukru i soli.

Na wrzątek wrzucamy pokrojona cebulę, czosnek, pieprz i chwilę gotujemy. Dodajemy pokrojony seler i wsypujemy kurkumę, mieszamy i odstawiamy z ognia. Zalewę przecedzamy przez sito.

Cebulę z czosnkiem i liśćmi selera z zalewy rozkładamy do słoików na wcześniej umieszczone ogórki. Słoiki uzupełniamy płynem z przecedzonej zalewy, od czasu do czasu mieszając, aby kurkuma nie osiadała na dnie garnka. Uzupełniamy słoiki zalewą do chwili aż płyn delikatnie przykryje zawartość w słoiku. Słoiki zakręcamy i pasteryzujemy 20 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

i poczekaj na jego moderację

Print