sobota, 14 sierpnia 2021

Tarta z lejkowcem dętym i serem pleśniowym


Za lejkowca oddałabym wszystkie grzyby, no może zostawiłabym borowika szlachetnego. Czarny jak noc i nie żaden kielich goryczy tylko słodki naturalnie i świetnie się łączy z pieprznikiem jadalnym, szczególnie jeśli chodzi o farsz do pierogów.

Zamiast lejkowca można użyć samych kurek, które wrzucamy na patelnię tylko po oczyszczeniu. Jeśli są zbyt zapiaszczone płuczemy szybko pod bieżącą wodą i osuszamy. Można połączyć kurki z lejkowcem. Efekt kolorystyczny i smakowy na pewno nas zaskoczy. Tarta jest pyszna!

Tarta z lejkowcem dętym i serem pleśniowym, średnica foremki 23cm.

Potrzebujemy na farsz

  • Garść obgotowanego lejkowca  suszonego, mrożonego lub obgotowanego świeżego,
  • 1 łyżka klarowanego masła lub oleju,
  • 1-2 papryczki chili,
  • 100-150g sera pleśniowego Lazur lub dowolnego z pleśnią,
  • 1 cebula pokrojona w pół talarki lub kostkę,
  • sól,
  • pieprz.

Na gorącą patelnię dodajemy masło następnie pokrojoną drobno papryczkę. Chwilę podsmażamy. Następnie dodajemy cebulę, lekko szklimy i wrzucamy na koniec grzyby. Trzymamy kilka chwil na ogniu mieszając. Doprawiamy solą i pieprzem i przekładamy do miski. Dodajemy pokruszony ser. Na podpieczony spód tarty wykładamy farsz i zapiekamy w temperaturze 180-190st, 10-12 minut do dobrego roztopienia sera. Podajemy na ciepło, zimna też pyszna:).

Uniwersalne kruche ciasto na drożdżach

Kruche ciasto można robić na wiele sposobów. Czasami wracam do tego, które moim zdaniem jest bardzo dobre. Ciasto krucho-drożdżowe, 2 w 1, ale ciasta drożdżowego nie przypomina. Też nie trzeba długo wyrabiać jak tradycyjne kruche i na dodatek nie czekamy aż wyrośnie jak przy cieście typowo drożdżowym. Po prostu zagniatamy i od razu bierzemy się za rogaliki, tarty słodkie i wytrawne, szarlotkę, makowce, spody do sernika...

Ciasto daje się wałkować na cienkie placki, można też wylepiać nim foremki począwszy od większych po te najmniejsze.

Nie musimy używać cukru do ciasta nawet jeśli użyjemy ciasta do wypieków słodkich. Można dosłodzić wierzch ciasta w trakcie pieczenia, tak zrobiłam w przypadku szarlotki. Posypałam wierz ciasta cukrem, zanim włożyłam do piekarnika.

W przypadku rogalików na słodko już samo nadzienie jest słodkie, a po upieczeniu dodatkowo możemy polać lukrem lub posypać cukrem pudrem. Eliminujemy w ten sposób nadmiar cukru w słodkich wypiekach.

Tak się rozpędziłam, że zagniotłam z całej porcji. Do tarty potrzebowałam niewiele, więc z reszty ciasta powstały rogaliki z grzybami i kapustą. Wystarczyło też na szarlotkę.

Do samej tarty potrzeba niewiele, z ¼ składników w zupełności wystarczy nawet na 2 tarty, albo z reszty ciasta można przygotować słodkie rogaliki.

Potrzebujemy

  • 1kg mąki orkiszowej jasnej lub zwykłej,
  • 4 żółtka,
  • 500g miękkiego masła,
  • 100g świeżych drożdży,
  • 200-300g maślanki,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • 1 -2 łyżeczki soli,

dodatkowo mąka, w trakcie wałkowania ciasta będziemy jej potrzebować.

Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Mąkę przesiewamy do miski, robimy dołek. Kruszymy drożdże, wlewamy połowę maślanki, i cukier. Mieszamy z odrobiną mąki i czekamy aż drożdże ruszą. Dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto. Nie czekamy aż urośnie.

  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

i poczekaj na jego moderację

Print