wtorek, 26 lutego 2019

Biały torcik z musem jabłkowym



 Prosty, skromny, przepyszny!

Ciasto biszkoptowe. Na krem mus jabłkowy. Do dekoracji bita śmietana. Nie da się prościej. W tej prostocie jest harmonia smaku. Tort nie musi być skomplikowany aby był smaczny. 


Przygotowałam tak bez okazji na niedzielne popołudnie. Blaty biszkoptowe przełożone tylko samym musem jabłkowym, na drugi dzień stają się wilgotne bez potrzeby wcześniejszego nasączania.
Bita śmietana dosłownie z odrobiną cukru, dopełnia fantazyjnego smaku.
Bardzo polecam:)
Biszkopt można przygotować nawet na kilka dni wcześniej, biorąc swój sprawdzony przepis. Po wystudzeniu owijamy folią spożywczą i robimy torcik dzień przed inauguracją:)


Krem, mus do biszkoptu

Na biszkopt o średnicy 20-21cm, potrzebujemy:


  • 7-8 dużych jabłek, szara reneta, najlepsza,
  • Cukier organiczny, w/g uznania,
  • 2 łyżeczki cynamonu,
  • 500ml śmietany kremówki + odrobinę cukru pudru

Jabłka ścieramy na tarce do jarzyn. Prażymy w garnku z grubym dnem około godziny na malutkim ogniu. Ilość dodanego cukru, zależy od naszych upodobań. Dodajemy go pod koniec prażenia i smażymy jeszcze około 30 minut. Mus ma być gęsty!  Studzimy i dodajemy cynamon. Kroimy biszkopt na 3 części. Przekładamy musem. Wierzch i boki biszkoptu smarujemy bitą śmietaną. Dekorujemy dowolnie.
Najlepszy na drugi dzień! Różyczka na torcie? Cieniutko pokrojone w pół plasterki jabłko, usmażone w syropie. Po lekkim przestudzeniu formujemy w kwiat róży.


1 komentarz:

i poczekaj na jego moderację

Print