Przepis bez podanych ilości, bo to od Was zależy ile zrobicie. Zioła możecie dodać swoje ulubione Ja miałam mieszankę ziół, którą sama suszyłam. Są bardzo aromatyczne. Olej po czosnku będzie można wykorzystać do sałatek, sosów, mięs. Albo zajadać z domowym chlebem.
Czosnek w oliwie z ziołami
Potrzebujemy
- Czosnek,
- ulubione zioła, u mnie: tymianek, oregano, bazylia i szałwia,
- płatki chili,
- pieprz kolorowy,
- dobra oliwa,
- sól do smaku,
- małe słoiczki.
Obieramy czosnek wkładamy do małych słoiczków. Dodajemy po łyżeczce z górką mieszanki ziół, kilka kuleczek pieprzu, po kilka płatków chili, 2-3 grudki grubej soli. Wymienione ilości na jeden słoiczek. Zalewamy oliwą, słoiczki zakręcamy. Pasteryzujemy od chwili zagotowania około 30 minut. Odstawiamy w ciemne i chłodne miejsce. Otwieramy po miesiącu. Jednak im dłużej stoją tym są lepsze.
Namówiłaś mnie, robię :-)
OdpowiedzUsuńSuper, to jest pyszne :)
UsuńW zeszłym roku robiłam przetwory z czosnkiem, zakisiłam go, też był pyszny, ale ten Twój Danuto wygląda naprawdę na bardzo, bardzo pyszny,
OdpowiedzUsuńMoże wypróbuje przepis w tym sezonie.