sobota, 9 grudnia 2023

Rolada z dziką różą


Dzika róża w wazonie była zrywana kilka dni temu, mróz jej nie zaszkodził za bardzo bo po zerwaniu jest dość twarda i nadaje się na przetwory. Jest to gatunek róży, która dość późno dojrzewała, dlatego jeśli ktoś znajdzie taką w swojej okolicy może śmiało zrywać.
Rolada jest przepyszna ale najważniejszy jest sposób jej zawijania. Odeszłam od zawijania rolady na pusto i czekania kiedy wystygnie. 
Jednak taki sposób zależy od kremu jakim będziemy ją przekładać, np. bita śmietana raczej nie sprawdzi się na ciepłym biszkopcie. Czyli wszystkie kremy, którym nie przeszkadza ciepła rolada, można w ten sposób nakładać.


Rolada z dziką różą

Przepis na biszkopt

  • 6 jajek,
  • 80g cukru pudru,
  • 80g mąki orkiszowej jasnej,
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • sól do smaku,
dodatkowo, dowolny dżem u mnie dżem z dzikiej róży. 

Wszystkie składniki powinny mieć temp. pokojową. Jeśli zapomnicie wyjąć jajka z lodówki, można je zalać ciepłą wodą z kranu i potrzymać kilkanaście minut. Białko ścina się  w temp. 60st. W  kranach woda nie powinna przekraczać 60st.a z reguły wynosi 55. 
Jajka wbijamy do miski, dodajemy cukier i ubijamy na najwyższych obrotach miksera minimum 4 minuty. Następnie dodajemy przesianą mąkę z proszkiem i delikatnie mieszamy łyżką.
Na blachę z piekarnika wykładamy papier do pieczenia. Wcześniej w kilku miejscach dajemy na blachę odrobinę masła aby papier się nie przesuwał.
Wylewamy ciasto na blachę i równo rozprowadzamy na blasze. Pieczemy w temp.170st przez 20 minut nie otwierając piekarnika.
Po tym czasie, ciasto powinno być przyrumienione. Uchylamy odrobinę  piekarnik i czekamy kilka chwil 1-2 minuty.
Następnie na blat stołu kładziemy arkusz papieru i przekładamy ciasto do góry papierem na którym się piekło. Delikatnie zrywamy papier z ciasta.
Teraz powinien być przygotowany krem lub jak w tym przypadku dżem. Dopóki ciasto jest jeszcze ciepłe smarujemy go i zwijamy przy pomocy papieru. 
To mój sposób na zwijanie rolady, która pięknie się roluje i nigdy nie pęka. Polecam.
Roladę dekorujemy dowolnie ja ukręciłam lukier z cukru pudru z dodatkiem dżemu z dzikiej róży.

1 komentarz:

i poczekaj na jego moderację

Print