Można podawać z kaszą jaglaną, makaronem, młodymi ziemniakami.
Obiad szybki i smaczny.Drobiowo-wieprzowe pulpety z kaszą jaglaną, w sosie koperkowym
Potrzebujemy
- 500g piersi z indyka,
- 500g łopatki,
- 3-4 jajka,
- 1 szklanka kaszy jaglanej, x)
- 2 cebule,
- czosnek niedźwiedzi lub 3-4 ząbki czosnku,
- odrobinę masła klarowanego lub innego tłuszczu,,
- pęczek drobno pokrojonego koperku,
- mąka do obtoczenia pulpetów,
- bulion warzywny,
- 2-3 łyżki śmietanki do zabielenia sosu,
- sól,
- pieprz,
- świeża papryczka chili lub płatki chili.
Mięso przekręcamy przez maszynkę.
- Kaszę jaglaną płuczemy pod bieżącą wodą. Przekładamy do garnka zalewamy 2 szklankami wody, Gotujemy na małym ogniu do wyparowania wody.
- Cebulkę i czosnek szklimy na patelni z odrobiną tłuszczu. Do mięsa i kaszy dodajemy pozostałe składniki, pozostawiając połowę koperku do sosu. Masę wyrabiamy dokładnie i doprawiamy solą i pieprzem.
- Formujemy małe, okrągłe pulpety, oprószamy w mące i wkładamy na wrzący bulion. Gotujemy na wolnym ogniu 10-15 minut. Czas gotowania zależy od wielkości pulpetów.
- Na koniec zabielamy śmietanką. Doprawiamy solą, pieprzem i dodajemy koperek.
x) Aby pozbyć się goryczki z kaszy jaglanej należy kaszę namoczyć w wodzie. Ja robię to na noc.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
i poczekaj na jego moderację