wtorek, 9 maja 2023

Drobiowo-wieprzowe pulpety z kaszą jaglaną, w sosie koperkowym

Można podawać z kaszą jaglaną, makaronem, młodymi ziemniakami.

Obiad szybki i smaczny. 


Drobiowo-wieprzowe  pulpety z kaszą jaglaną, w sosie koperkowym

Potrzebujemy

  • 500g piersi z indyka,
  • 500g łopatki,
  • 3-4 jajka,
  • 1 szklanka kaszy jaglanej, x)
  • 2 cebule,
  • czosnek niedźwiedzi lub 3-4 ząbki czosnku, 
  • odrobinę masła klarowanego lub innego tłuszczu,,
  • pęczek drobno pokrojonego koperku,
  • mąka do obtoczenia pulpetów,
  • bulion warzywny,
  • 2-3 łyżki śmietanki do zabielenia sosu,
  • sól,
  • pieprz,
  • świeża papryczka chili lub płatki chili.

Mięso przekręcamy przez maszynkę.

  1. Kaszę jaglaną płuczemy pod bieżącą wodą. Przekładamy do garnka zalewamy  2 szklankami wody, Gotujemy na małym ogniu do wyparowania wody.
  2. Cebulkę i czosnek szklimy na patelni z odrobiną tłuszczu. Do mięsa i kaszy dodajemy pozostałe składniki, pozostawiając połowę koperku do sosu. Masę wyrabiamy dokładnie i doprawiamy solą i pieprzem.
  3. Formujemy małe, okrągłe pulpety, oprószamy w mące i wkładamy na wrzący bulion. Gotujemy na wolnym ogniu 10-15 minut. Czas gotowania zależy od wielkości pulpetów.
  4. Na koniec zabielamy śmietanką. Doprawiamy solą, pieprzem i dodajemy koperek.

 x) Aby pozbyć się goryczki z kaszy jaglanej należy kaszę namoczyć w  wodzie. Ja robię to na noc.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

i poczekaj na jego moderację

Print