piątek, 19 maja 2023

Deser jabłkowo-śmietankowy

 

Deser bez pieczenia, prosty i smakowity. Jabłka jeszcze są, nowe niedługo będą, ale można użyć musu jabłkowego ze słoika, jeśli ktoś z Was ma zapasy zimowe.

Do smażonych jabłek dodałam niewiele cukru, zastąpiła go słodka galaretka. Do śmietany cukru nie dodawałam, ale jeśli lubicie bardziej na słodko można dosłodzić. 



Oczywiście zamiast jabłek można użyć przesmażonych innych owoców np. truskawek

Deser jabłkowo-śmietankowy

Masa jabłkowa

  • 1,2kg smażonych jabłek,
  • 1 galaretka cytrynowa,
  • 20g żelatyny,
  • odrobinę masła do wysmarowania formy.
  • 200-300g drobnych biszkoptów na spód tortownicy

Obrane i pokrojone jabłka podsmażamy do chwili aż będą miękkie. Zestawiamy z ognia, całość miksujemy do chwili aż uzyskamy jednolity mus. Stawiamy ponownie na gaz, doprowadzamy jeszcze raz do zagotowania. Zestawiamy z ognia dodajemy galaretkę i żelatynę. Miksujemy ponownie do rozpuszczenia żelatyny. Spód i boki tortownicy o średnicy 24cm delikatnie smarujemy masłem. Na dno wykładamy biszkopty i wlewamy masę jabłkową. Można dno tortownicy wyłożyć papierem. Kiedy masa zacznie zastygać rozprowadzamy na nią bitą śmietanę z galaretką. Wkładamy do lodówki na noc. Dekorujemy dowolnie.

Krem śmietankowy

  • 500ml śmietany kremówki,
  • 1 galaretka o dowolnym kolorze,
  • ½ szklanki wrzącej wody.

Zimną śmietanę ubijamy na sztywno. Galaretkę rozpuszczamy we wrzątku i schłodzoną dodajemy stopniowo do ubitej śmietany, miksując do połączenia.

2 komentarze:

  1. Wygląda bardzo apetycznie! :-)

    Zapraszam na moje social media:
    www.truskawkowa-fiesta.blogspot.com
    www.facebook.com/truskawkowa.fiesta
    www.instagram.com/truskawkowa_fiesta

    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Ojej jak to apetycznie wygląda. Z pewnością zrobię tym bardziej, że mam w słoikach własny mus jabłkowy. Dziękuję!!!!!

    OdpowiedzUsuń

i poczekaj na jego moderację

Print