czwartek, 20 kwietnia 2023

Pesto nie tylko z bazylii

Pietruszka, nazwa ta pochodzi z łaciny od słowa petra, czyli skała. Wieki temu rosła w stanie dzikim na wapiennych skałach.

Obecnie można ją znaleźć dziko rosnącą w rejonie śródziemnomorskim. Nie będziemy tak daleko jechać, bo mamy ją na co dzień o każdej porze roku.
Pietruszka jest stosowana nie tylko w kuchni, ale i medycynie. Oprócz składników mineralnych, ma bardzo dużo witaminy C. „Tężyzna i długowieczność”, tak powiedział wybitny znawca ziół Ojciec Klimuszko na temat pietruszki.
Ale ja nie tyle o właściwościach zdrowotnych pietruszki, tylko o tajemniczym zapachu i smaku, górnej części tej rośliny, zwanej pospolicie natką.

Dla mnie jest niezastąpiona, szczególnie w okresie jesienno-zimowym i na wiosnę. Jem ją nie tyle ze względów zdrowotnych, ale dlatego, że ją po prostu lubię.
Pesto z natki pietruszki, możemy przyrządzać przez cały rok. Do makaronu, grzanek, kanapek, sosów, omletów, pizzy, sałatek... i wielu innych potraw.


Pesto z natki pietruszki

Potrzebujemy:

  • Duży, albo dwa małe pęczki natki pietruszki,
  • 100g sera parmezan,
  • ząbek czosnku,
  • 50ml oliwy z oliwek,
  • 150g orzeszków piniowych, można je zastąpić pestkami słonecznika lub innymi orzechami, 
  • sól i pieprz do smaku.

Obrywam listki natki z gałązek, nie używam łodyżek. Miksuję w benderze, dodaję wcześniej podprażone orzeszki na suchej patelni, ser i drobno pokrojony czosnek. Ponownie miksuję, dodaję oliwę, doprawiam solą i pieprzem. Gotowe. Przechowujemy w lodówce.

3 komentarze:

  1. Chętnie przygotuję takie pesto😊🌿
    Pozdrawiam smacznie🤗
    https://spacerem-przez-zycie.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wiosenna natka jest najlepsza, polecam. Pozdrawiam również:)

      Usuń

i poczekaj na jego moderację

Print