Pietruszka, nazwa ta pochodzi z łaciny od słowa petra, czyli skała. Wieki temu rosła w stanie dzikim na wapiennych skałach.
Obecnie można ją znaleźć dziko rosnącą w rejonie śródziemnomorskim. Nie będziemy tak daleko jechać, bo mamy ją na co dzień o każdej porze roku.Pietruszka jest stosowana nie tylko w kuchni, ale i medycynie. Oprócz składników mineralnych, ma bardzo dużo witaminy C. „Tężyzna i długowieczność”, tak powiedział wybitny znawca ziół Ojciec Klimuszko na temat pietruszki.
Ale ja nie tyle o właściwościach zdrowotnych pietruszki, tylko o tajemniczym zapachu i smaku, górnej części tej rośliny, zwanej pospolicie natką.
Dla mnie jest niezastąpiona, szczególnie w okresie
jesienno-zimowym i na wiosnę. Jem ją nie tyle ze względów zdrowotnych, ale
dlatego, że ją po prostu lubię.
Pesto z natki pietruszki, możemy przyrządzać przez cały rok.
Do makaronu, grzanek, kanapek, sosów, omletów, pizzy, sałatek... i wielu innych
potraw.
Pesto z natki pietruszki
Potrzebujemy:
- Duży, albo dwa małe pęczki natki pietruszki,
- 100g sera parmezan,
- ząbek czosnku,
- 50ml oliwy z oliwek,
- 150g orzeszków piniowych, można je zastąpić pestkami słonecznika lub innymi orzechami,
- sól i pieprz do smaku.
Obrywam listki natki z gałązek, nie używam łodyżek. Miksuję w benderze, dodaję wcześniej podprażone orzeszki na suchej patelni, ser i drobno pokrojony czosnek. Ponownie miksuję, dodaję oliwę, doprawiam solą i pieprzem. Gotowe. Przechowujemy w lodówce.
Bardzo lubimy pesto.
OdpowiedzUsuńChętnie przygotuję takie pesto😊🌿
OdpowiedzUsuńPozdrawiam smacznie🤗
https://spacerem-przez-zycie.blogspot.com
Wiosenna natka jest najlepsza, polecam. Pozdrawiam również:)
Usuń