niedziela, 5 stycznia 2020

Ciasto dyniowe do pizzy


Kolejny przepis ze starego bloga na ciasto do pizzy. Tym razem na prośbę internautki. Bardzo proszę 💗😀 
Ciasto na pizzę z dodatkiem
dyni jest bardzo smaczne i o pięknym żółtym kolorze.
Każde ciasto drożdżowe i dodatek dyni to świetne połączenie. Można do typowo drożdżowego ciasta na słodko nie dodawać jajek lub zmniejszyć ich ilość. Dynia je zastąpi.
Polecam używanie dyni do ciast drożdżowych. Odmiana dyni o nazwie Hokkaido jest jedną z lepszych odmian. Jest twarda, ale krucha i aromatyczna. Nie trzeba jej nawet obierać. Dynię starłam na tarce razem ze skórką.



Ciasto dyniowe do pizzy

Potrzebujemy

500g mąki pszennej,
170g startej na tarce do ziemniaków dyni Hokkaido, x)
35g świeżych drożdży,
250g wody,
1 łyżeczka soli,
1 łyżka oliwy,
garść pokrojonego świeżego oregano, może być suszone.


Z drożdży, cukru i odrobiny wody robimy rozczyn. Czekamy kilka chwil aż drożdże zaczną pracować.
Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy rozczyn i pozostałe składniki. Wyrabiamy ciasto aż będzie odchodzić od rąk i miski. Pozostawiamy, aby wyrosło na około 60 minut.
Pizzę możemy przygotować o dowolnej wielkości i grubości z ulubionymi dodatkami.
Ciasto na pizzę tuż po wyrobieniu można włożyć do lodówki na cała noc, przykryte szczelnie folią spożywczą. Wówczas stopniowa fermentacja ciasta nadaje mu lepszy smak.

x) Moim zdaniem odmiana tej dyni jest mniej wodnista. Przy użyciu innej odmiany może się okazać, że mąki trzeba dosypać więcej.


Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

i poczekaj na jego moderację

Print